6 december – Het Nederlands IJsbeelden Festival

Het Nederlands IJsbeelden Festival in Amsterdam

Op 30 november kreeg ik een sneakpreview hoe het grootste winterevenement van Nederland er gaat uitzien, oftewel het IJsbeelden Festival in wording. Kwam ogen te kort, en dan was het nog eens niet uitgelicht, kan je nagaan. Sta ook echt te popelen om te gaan kijken wanneer alle ijssculpturen helemaal af zijn want ik heb de ijscarvers in actie gezien. En tjonge wat heb ik daar een bewondering voor, bij temperaturen rond de -10 graden staan zij in een grote vrieshal vrolijk met hun motorzaag, strijkijzer of beitel de meest mooie sneeuw- en ijssculpturen te maken.

Het materiaal voor de ijsbeelden zijn massieve ijsblokken, zonder luchtbellen!, of stevige blokken samengeperste sneeuw. Inderdaad dat lees je goed, samengeperste sneeuw. Wanneer je sneeuw in een houten bekisting laag voor laag aanstampt en dat 3 dagen in een mal laat zitten krijg je samengeperste sneeuw. Natuurlijk staat de bekisting in de vrieshal want het is in Nederland niet continu koud genoeg.

Hoe word je ijscarver?

De dames en heren ijskunstenaars (42) komen uit 16 verschillende landen en zij maken voor het IJsbeelden Festival in Amsterdam meer dan 100 ijsbeelden. Heb met één van hen gesproken want (hoe verrassend 🙂 ) ik was nieuwsgierig naar wanneer je besluit om ijscarver te worden. Het lijkt me niet dat je als kind denkt: ik word later ijskunstenaar!
Degene die ik heb gesproken was eerst beeldhouwer die hoofdzakelijk met brons werkte. Hij vertrok naar Spanje omdat hij daar zijn werk kon tentoonstellen. Tijdens een tentoonstelling kwam iemand op hem af en vroeg of hij zandsculpturen kon maken. Zoals hij zei: “ik was jong en had geld nodig dus ik ben zandsculpturen gaan maken”. Daarmee verdiende hij aardig tijdens de zomermaanden maar het bleek lastig om daar in de winter de kost mee te verdienen. En zo is hij ijscarver geworden, een mens moet ook eten in de winter!

Wees goed voorbereid!

Denk je aan ijssculpturen en lees je dat het -10 graden is dan weet je dat het koud is, maar het is echt koud hoor! Ondanks mijn thermo ondergoed heb ik het niet langer volgehouden dan iets meer dan een half uur. Gelukkig mag je meer dan één keer naar binnen, dus nadat je bent opgewarmd en wellicht iets hebt genuttigd op het Horecaplein ga je gewoon nog een keer. Al dan niet met de kids, zij kunnen zich ook prima vermaken op het Horecaplein.

Waar je rekening mee moet houden is dat bij het IJsbeelden Festival je niet een rolstoel kan lenen. Neem daarom je eigen rolstoel of scootmobiel mee wanneer je net zoals ik slecht ter been ben, de paden zijn breed genoeg!

“Music Inspires”

Het thema voor het Nederlands IJsbeelden Festival 2016-2017 is: “Music Inspires”. Of je nu houdt van klassiek of modern, Hollandse hits of wereldmuziek, Michael Jackson of Justin Bieber, oude discokrakers of de nieuwste techno, alles wordt in glinsterend sneeuw en kraakhelder ijs uitgebeeld. In combinatie met “special effects” worden ijsbeelden van wel 6 meter hoog tot leven gewekt. Laat je verwonderen en kom naar de grootste editie ooit van het Nederlands IJsbeelden Festival. Klik hier voor meer info, tickets bestellen doe je hier!

Word volger van dagenvanhetjaar.nl of nieuwsbriefabonnee en krijg 20% korting op de tickets.
Ben je al volger op Facebook of Twitter? Stuur dan even een privéberichtje en ik stuur je de kortingscode toe

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.