lees een landkaart dag

5 april – Lees een Landkaart Dag | Palmzondag | First Contact Day | Hartweek | Wereldjongerendag | Wereld Karamel Dag

Lees een Landkaart Dag

We gaan even terug naar de tijd dat er nog geen Google Maps of Tom Tom bestond. In die tijd was het doodnormaal dat de bijrijder de landkaart las. Hoe moest je anders weten hoe je moest rijden. Kan me voorstellen dat de jongeren onder ons zich niet kunnen voorstellen hoe we konden overleven in een wereld zonder GPS. En dat je was overgeleverd aan de kundigheid van de kaartlezer. Daarom is de Lees een Landkaart Dag (Read a Road Map Day) ook zo’n leuke dag. Zelfs nu de wereld stil ligt door het coronavirus (COVID-19) kun je nog als gezin de auto instappen en één voor één de chauffeur aan de hand van de landkaart de route wijst.

Wandelknooppunten

Wat ook leuk is om te doen is via de wandelknooppunten landkaart een route uitstippelen en deze te lopen enkel aan de hand van de landkaart. Als je een wandeling maakt, houd 1,5 meter afstand! En zoek niet de drukte op. Anders is de volgende boodschap van de minister president dat Nederland in een (niet-intelligente) lockdown gaat en dat de grenzen worden gesloten. Tis maar wat je wil natuurlijk. Pas goed op elkaar. Blijf gezond.

Palmzondag

Palmzondag (ook wel Palmpasen genoemd) valt op de laatste zondag van de vastenperiode en is de eerste dag van de Goede Week. Voor de niet christenen onder ons: de Goede Week is de week vanaf Palmzondag tot Stille Zaterdag, in deze week worden ook Witte Donderdag en Goede Vrijdag gevierd. Palmzondag is ook de dag waarop herdacht wordt dat Jezus op een ezeltje Jeruzalem binnen reed en werd binnengehaald door een juichende menigte die met palmtakken zwaaide en “Hosanna” riepen.

Palmpasenoptocht

Een van de tradities met Palmpasen is dat kinderen rondlopen met een palmpaasstok: een met palm of buxus versierde stok in de vorm van een kruis, waaraan vruchten, slingers, en verschillende snoepjes hangen. Bovenop kraait een haantje van brood. Hoe maak je eigenlijk een goede palmpaasstok? De korte versie: maak van twee houten latten of stokken een kruis en omwikkel die met gekleurd papier of lint. Versier het kruis met een palmtakje, haantje van brood, sinaasappel en met één of meerdere slinger(s) van bijvoorbeeld pinda’s, rozijnen, eitjes, gekleurd snoep en gedroogd fruit. Nu maar hopen dat er bij in jou gemeente/wijk een Palmpasenoptocht wordt georganiseerd, zo niet dan ben je toch leuk aan het knutselen geweest

First Contact Day

Als je een echte Trekkie bent dan is de First Contact Day een dag die rood omcirkelt is in je agenda. Voor de niet Trekkie onder ons zal ik proberen uit te leggen waarom deze dag zo belangrijk is voor een Trekkie. Als ik het fout heb hoor ik het graag.

Op 5 april 2063 vond Zefram Cochrane de warp-aandrijving uit en maakt het hiermee mogelijk om sneller dan de lichtsnelheid te reizen. Doordat de mens deze technologie bezat vonden de Vulcans de tijd rijp om contact met de mens te maken. Het zou het eerste buitenaardse contact worden. Om deze twee historische momenten te herdenken werd de First Contact Day in het leven geroepen. Volgens de Star Trek Encyclopedia koos Star Trek: First Contact co-auteur Ronald D. Moore 5 april omdat zijn zoon op die dag jarig is.

Deze dagen staan ook op de agenda voor vandaag:

Deel dit bericht