afbeelding versterkt dag van de curryworst

4 september – Internationale Dag van de Curryworst | Internationale Taekwon-do Dag | Internationale Bacon Dag | Internationale dag voor de Gier | Wereld Baarddag | Nationale Herdenking bij het Indië-monument | Wereldhavendagen Rotterdam | Internationale Dag van de Seksuele Gezondheid

Internationale Dag van de Curryworst

Internationale Dag van de Curryworst, alleen als ik dit lees dan loopt het water me in de mond. Sterker nog, ik kan hem haast ruiken. De curryworst! Iedereen die weleens in Duitsland is geweest, die weet wat ik bedoel. Stel je loopt over de kerstmarkt in Berlijn, ach hemeltjelief. Die geuren die je dan tegemoet komen, zucht. Maar aan wie hebben we de curryworst met zijn goddelijke saus te danken?

De Berlijnse Dag van de Curryworst

De eer gaat naar de West-Berlijnse Herta Heuwer. Zij was de eigenaresse van een worstenkiosk in West- Berlijn, om precies te zijn de Charlottenburger Kiosk. Op 4 september 1949 regende het in Berlijn dusHerta had niet veel te doen. Eigenlijk kun je beter zeggen dat ze zich te pletter verveelde. En wat doe je dan? Je wordt crea-bea met tomatenpuree, kerriepoeder, paprika, Worcestershiresaus en andere ingrediënten. Het uiteindelijke resultaat van het crea-bea-middagje was een heerlijk currysaus. De allereerste curryworsten verkocht zij op 4 september 1949, en de klanten waren lyrisch. Slimme meid die Herta want ze liet een handelsmerk registreren voor haar recept, genaamd Chillup. De allereerste curryworst verkocht zij op 4 september 1949.

Of was het toch Hamburg?

In het boek Die Entdeckung der Currywurst, geschreven door Uwe Timm, gaat de eer van de ontdekking van de curryworst naar de uit Hamburg komende Lena Brücker. Enige probleempje is toch wel dat het een fictief werk is en de uitvinding die in het boek wordt beschreven niet waar is. Echter, dat weerhield de voormalige Hamburgse senator van Binnenlandse Zaken Ronald Schill niet om Lena Brücker in 2003 te eren.

Wereld Baarddag

Elke eerste zaterdag in september staat wereldwijd de baard in de spotlights. Wat zullen de bebaarde onder ons zich gelukkig prijzen met hun eigen “dag van”. Van mij mogen ze er af maar het schijnt dat je baard er af scheren als zeer respectloos wordt gezien onder de soortgenoten. Verder heb ik me laten vertellen dat op Wereld Baarddag het gebruikelijk is dat de bebaarde leden van een gezin alleen maar hoeven te relaxen en geen werk of klusjes hoeven te doen. En met een beetje mazzel kun je vandaag nog met korting baardverzorgende producten kopen. Bofkonten!

Wat staat er nog meer op de dagenvanhetjaar kalender?

Er zijn ook dagen die vanwege COVID-19 een ander invulling hebben gekregen.

Deel dit bericht