4 februari – Wereldkankerdag 2015


 
Terecht krijgt de Wereldkankerdag veel aandacht door en van de media. Ik heb in mijn naaste omgeving meegemaakt hoe het is als een persoon die je lief hebt te horen krijgt dat hij of zij kanker heeft of dat er weer uitzaaiingen zijn gevonden. De rillingen gaan weer over mijn rug als ik daaraan terugdenk. Het was een tijd van onmacht, verdriet en ongeloof maar ook een tijd van bezinning, vechten en positiviteit. Een mallemolen van emoties.

Sinds wanneer is de Wereldkankerdag?

In februari 2000 werd in Parijs de eerste Wereldtop tegen Kanker gehouden. Tijdens dit overleg, waar meer dan 100 internationale leiders van overheidsinstellingen en betrokken belangen-organisaties aanwezig waren, werd het Handvest van Parijs tegen Kanker ondertekend, de World Cancer Declaration. Dit Handvest bevat 10 artikelen die er voor moeten zorgen dat de kwaliteit van het leven van kankerpatiënten wordt verbeterd en dat men blijft investeren in onderzoek, preventie en behandeling.
Om de doelstellingen van het Handvest van Parijs tegen Kanker te ondersteunen werd door de Union for International Cancer Control (UICC) 4 februari uitgeroepen tot Wereldkankerdag. Dé dag waarop mensen wereldwijd stilstaan bij kanker, de bewustwordingsdag.

De vier thema’s van 2015

De internationale organisatie voor kankerbestrijding, de UICC, heeft voor vandaag vier thema’s vastgesteld die wereldwijd worden ingezet voor Wereldkankerdag 2015. De thema’s zijn:

1) Gezonde keuze
Naar schatting wordt 30% van alle nieuwe kankergevallen veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. De nadruk bij “gezonde keuze” ligt dan ook dat mensen bewust worden van de factoren die horen bij ongezonde keuzes. We kennen  allemaal de “gezonde keuzes”: niet roken, gezond eten, voldoende bewegen, een gezond gewicht en verstandig zonnen.

2) Vroege ontdekking
De overheid zorgt voor drie bevolkingsonderzoeken op het gebied van kanker, borst-, baarmoederhals- en dikkedarmkankeronderzoek. Als je de uitnodiging krijgt voor zo’n bevolkingsonderzoek, ga dan want het kan kanker in een vroeg stadium opsporen.

3) Behandeling voor iedereen
Iedereen heeft recht op een goede en effectieve behandeling en zorg, ongeacht hoe diep je portemonnee is of waar je woont.

4) Kwaliteit van leven
Steeds vaker overwinnen mensen kanker maar het effect van de ziekte en alles wat daar bij hoort kan een jarenlange nasleep hebben. Daarom is het van groot belang dat (ex-) patiënten en partners ondersteuning krijgen om de kwaliteit van het leven te verhogen.

Kankerbestrijding…..dat moet samen kunnen.

Deel dit bericht