4 december – Dag van de Preventie van Chemische Rampen | Dag van de Cheeta | Wereld Natuurbehoud Dag

Dag van de Preventie van Chemische Rampen

Elk jaar wordt op 4 december de Dag van de Preventie van Chemische Rampen georganiseerd om het belang van chemische veiligheid te benadrukken. De Dag van de Preventie van Chemische Rampen is een rechtstreeks gevolg van ’s werelds ergste industriële ramp die op 3 december 1984 plaats vond in Bhopal. Uit de fabrieken van Union Carbide India Limited ontsnapte op die dag per ongeluk ongeveer 40 ton methylisocyanaat (MIC). Dit goedje veroorzaakt ernstige irritatie aan de luchtwegen (longoedeem), huid- en ogen. Maar veroorzaakte in Bhopal ook een toename van het aantal doodgeborenen, spontane abortussen en verhoogde kindersterfte. De giframp in Bhopal staat bekend als de grootste industriële chemische ramp ooit.

Internationale Dag van de Cheeta

De International Cheetah Day is door het Cheetah Conservation Fund uitgeroepen om aandacht te vragen voor de bescherming van de cheeta. En dat de meest bedreigde katachtige in Afrika bescherming nodig heeft moge duidelijk zijn als je weet dat er minder dan 7.100 cheeta’s in het wild overgebleven zijn.

Wat zijn de bedreigingen waaraan de cheeta onderhevig is:
  • in de golfstaten is de cheeta populair als huisdier
  • haar pels is gewild als kledingstuk
  • bijgeloof: de botten zouden geneeskrachtig zijn
  • boeren jagen op ze om de veestapel te beschermen
  • verlies van habitat

Het snelste landzoogdier loopt een race tegen de klok, de klok van het uitsterven. Wie wint? De klok of de cheeta?

De cheeta is essentieel voor het ecosysteem

Als het snelste landzoogdier neemt de cheeta een unieke plaats in binnen hun ecosysteem en heeft ze de reputatie als één van de meest succesvolle jagers in de dierenwereld. Als de cheeta wordt bedreigd na een succesvolle jacht, heeft ze de neiging om een prooi te verlaten en opnieuw te gaan jagen. Dit maakt de jachtluipaard een leverancier van eenvoudige maaltijden voor andere grotere roofdieren en vleesetende aaseters. De cheeta’s zijn de hoeksteen binnen hun ecosysteem en houden de populatie van kleine grazers en kleine zoogdieren op peil.

Wereld Natuurbehoud Dag

In 2012 werd op initiatief van toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton 4 december omgedoopt tot Wildlife Conservation Day (Wereld Natuurbehoud Dag ). Een dag waarop we in actie komen tegen de illegale handel in wilde dieren. In 2014 werd er onder Obama een wet aangenomen dat jachttrofeeën uit Tanzania en Zimbabwe niet geïmporteerd mochten worden naar de VS. Een poging om de (illegale) jacht tegen te gaan. Echter alles wat met Hillary Clinton en Obama te maken heeft torpedeert de huidige president van de Verenigde Staten. Dus het importverbod van jachttrofeeën is richting prullenbak gegaan.

In dit specifieke geval speelt ook mee dat zoonlief (Trump junior), politieke vriendjes en donateurs van Trump’s campagne fervent jager zijn. En ja je moet je achterban en familie tevreden houden ook al gaat dat ten koste van bedreigde diersoorten.

Foto van monument in Bhopal is gemaakt door Luca Frediani uploaded by Simone.lippi, CC BY-SA 2.0

Deel dit bericht