31 januari – verjaardag HKH prinses Beatrix

Lieve prinses Beatrix,

Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag prinses Beatrix! Alweer 77 jaar, wat een leeftijd.

Op 30 april 1980 volgde u uw moeder, koningin Juliana, op. Dat kan ik me nog goed herinneren. Ik zat gekluisterd voor de buis om alles te kunnen volgen, want dit was toch wel een grote gebeurtenis. Koningin Juliana ondertekende de Akte van Abdicatie en droeg aan u haar taken over. Ik zie u nog staan op het balkon toen uw moeder zei: “Ik stel hier Beatrix voor, uw nieuwe koningin”. En u begon uw eerste toespraak met de woorden: Lieve moeder, u bent niet alleen mijn moeder maar ook mijn voorbeeld”. Ik vond dat ontroerend mooi.

Ook de lofbetuiging aan uw moeder tijdens uw toespraak in de Staten Generaal maakte grote indruk op mij. U zei dat koningin Juliana als “een moeder” had geregeerd, voor mij was het als “een oma”, en dat u haar daarvoor beloonde om op haar verjaardag Koninginnedag te blijven vieren.

Wat erg vond ik het toen er rellen uitbraken tijdens deze dag, het had een feestdag moeten zijn. Kan me best voorstellen dat je aandacht wilt vragen voor de toen heersende woningnood maar de radicale krakersrellen hadden op deze dag, 30 april, niet het straatbeeld mogen domineren. Mijn sympathie hadden ze hierdoor wel verloren.

U heeft tijdens uw regeerperiode veel meegemaakt, ik ga dat ook allemaal niet herhalen. Ik wil meer de nadruk leggen op vandaag. Want vandaag zal er in uw woonplaats Buren een lampionnenoptocht zijn ter ere van uw verjaardag. Hopelijk bent u dan wel thuis?

De Oranjevereniging “Oranje en Buren” maakt er een feestelijke optocht van. De optocht vertrekt om 18.45 vanaf de Molen “De Prins van Oranje”. Wat een mooi gezicht zal dat zijn, al die lampionnen door Buren heen. Iedereen is uitgenodigd en bij terugkomst zal er voor een ieder warme chocolademelk klaarstaan, iets lekkers ontbreekt natuurlijk ook niet. Want het is wel uw verjaardag!

Komt u ook kijken, prinses Beatrix?

Met hartelijke groeten,

Gina

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.