afbeelding versterkt oudjaarsavond 2020

31 december – Oudejaarsavond 2020 | Plaspauze voor honden | IkPas | Dry January

Oudejaarsavond 2020

Oudejaarsavond 2020 zou anders worden dan het jaar daar voor. Gewoon weer lekker samen met vrienden, of met de kinderen, of met mijn ouders, of met de moeder van Sylvia. Of combinaties daarvan. Maar ja, corona hé. Dus oudejaarsavond 2020 zitten we samen met onze oudste (inwonende) zoon en onze hondjes op de bank. De variant met mijn ouders gaat dit jaar sowieso niet lukken. Mijn moeder heeft vanaf 19 december in het ziekenhuis gelegen en is door het ziek zijn (géén corona gelukkig) aardig verzwakt. Dusdanig verzwakt dat ik eergisteren mijn moeder naar een revalidatiecentrum hier in de buurt heb gebracht. Daar kan zij aansterken. Vandaag ga ik met pa bij haar op bezoek. Daarna neem ik hem mee naar ons  thuis waar we gezamenlijk gaan genieten van de kookkunsten van onze (bonus)zoon.

De laatste weken van dit jaar waren hectisch. Niet alleen door het ziek zijn van mijn moeder maar ook door de op handen zijnde verhuizing van mijn ouders. Het jaar 2021 kan alleen maar beter worden. En dat hoop ik van ganser harte. Voor ons allemaal. Ook voor de coronagekkies en complotdenkers!

Plaspauze voor honden

Dankzij het vuurwerkverbod zou ik in principe dit jaar niet een oproep hoeven te doen voor een uurtje geen vuurwerk afsteken voor onze huisdieren. Nu moet ik eerlijkheidshalve wel bekennen dat het een stuk rustiger is dan andere jaren met het afsteken. Maar het is wel langer aan de gang en de knallen worden steeds harder. En je weet het hé, Nederlanders en een verbod. Dat bijt elkaar. En met een beroep doen op ons gezond verstand komen we er ook niet. Dus we mogen ons opmaken voor een avondje vol met knallen.

Gun honden een plaspauze

Dus bij deze als nog het verzoek om tussen 22.00 en 23.00 we geen vuurwerk afsteken zodat onze viervoeters de tijd krijgen om te plassen. Lijkt je dit ook een goed idee? Deel dan de hashtag #plaspauzevoorhonden op sociale media. Dit initiatief verdient toch alle aandacht die het maar krijgen kan?

IkPas. Jij ook?

De actie IkPas wil mensen stimuleren om bewuster te kiezen tussen een drankje met of zonder alcohol. Het is een initiatief van Stichting Positieve Leefstijl. Op KBO-PCOB staat te lezen dat 84% van de 55-plussers zichzelf elke dag (minimaal) één alcoholische versnapering gunt. Het aantal senioren dat drinkt stijgt behoorlijk. Maar ook andere leeftijdsgroepen grijpen steeds vaker doordeweeks naar een alcoholische tussendoortje. Er wordt alcohol gedronken na het (thuis)werk, tijdens het koken of men pakt een slaapmutsje. Buiten dat het een slechte gewoonte is, is het ook geen goed voorbeeld voor de jongeren.

Doe je mee?

Net zoals stoppen met roken is er voor stoppen met drinken altijd een excuus te vinden waarom je niet mee kunt doen aan deze actie. Kijk je kunt het altijd proberen. Daar word je niet slechter van, integendeel. Mocht je de 30 dagen aaneengesloten niet halen, geen probleem. Dan probeer je het toch gewoon opnieuw? De IkPas 30 dagen begint op 1 januari en eindigt op 30 januari. De IkPas 40 dagen begint op 17 februari 2020 (Aswoensdag) en eindigt op zondag 28 maart. Zeg, durf jij de uitdaging aan te gaan? Ja? Schrijf je in op ikpas.nl. Of je doet mee met een alternatief dat door diverse zaken wordt aangeboden. De Nederlandse Dry January. Kijk maar eens op Google.

Dry January

De Britse drink eens een maandje niet heet Dry January. Voor een nieuw jaar vol met goede voornemens en nieuwe kansen schenk ik opnieuw aandacht aan beide bewustwordingscampagnes waarin je wordt uitgedaagd om een maand lang (of 40 dagen) geen druppeltje alcohol te drinken. Voor de notoire drinker onder ons zal dit een zware opgave worden maar wel een uitdaging om met beide handen aan te pakken. Waarom? Om te breken met een ongezonde gewoonte. Je zult merken dat een maand lang geen alcohol drinken je alleen maar voordelen oplevert.

Deel dit bericht