31 december – Dagdromen | Oudejaarsavond | Plaspauze voor honden | IkPas | Dry January

Dagdromen

Zo spannend! Vanavond is de trekking van de Staatsloterij. Ben al dagen aan het dagdromen wat ik met al die miljoenen moet gaan doen. Kan uren met dagdromen bezig zijn, in gedachten al het gewonnen geld uitgeven. Zo heb ik bijvoorbeeld het plan voor het energiezuinig maken van onze woning al helemaal uitgedacht. Het geld wordt niet alleen aan onszelf uitgegeven hoor, dat zou wel heel erg egoïstisch zijn.

Heerlijk al dat dagdromen

Van de hoofdprijs kunnen we bijvoorbeeld ook een soort trustfonds voor de jongens opzetten of ze helpen met het kopen van een eigen huis. Natuurlijk vergeten we onze ouders, (schoon)broer en schoonzus met de kinderen niet. Een paar goede doelen komen ook aan bod. Enorm vermoeiend maar wel heerlijk al dat dagdromen.

Oudejaarsavond

Mijn vrouw en ik zullen in alle rust het nieuwejaar inglijden. Dit jaar geen kinderen of vrienden over de vloer. Jammer? Ja en nee. Ja, want wij houden wel van mensen over de vloer. En nee omdat we, nou ja “we” mijn vrouw alleen dus omdat ik wegens een enkeloperatie al bijna 7 weken uit de running ben, niet in de benen hoeft om iedereen de hele avond en vroege morgen te voorzien van hapjes en drankjes.

Tot volgend jaar!

Nee, dit jaar wordt het een avondje lekker ouderwets thuis op de bank voor de buis. Waar we so wie so naar gaan kijken is DWDD Oud & Nieuw en de oudejaarsconference van Claudia de Breij. Daarna het Nationaal Aftelmoment, bubbeltjes, buiten vuurwerk kijken, de buurtjes gelukkig nieuwjaar wensen en dan hop naar bed. Ik wens je een fijne jaarwisseling toe. Tot volgend jaar!

Plaspauze voor onze viervoeters

Het (illeale) vuurwerk wordt al weer wekenlang afgestoken en het wordt met de dag erger. Redelijk wat (huis)dieren zijn enorm bang voor vuurwerk en durven soms niet eens naar buiten om hun behoeften te doen. Daarom werd in 2015 door de Almelose dierenarts Herman ter Keurs een campagne op touw gezet om landelijk een plaspauze voor honden in te lassen. Ik sta volledig achter dit initiatief en daarom besteed ik dit jaar wederom aandacht aan de plaspauze.

Gun honden een plaspauze

Kunnen we met elkaar afspreken dat tussen 22.00 en 23.00 we geen vuurwerk afsteken zodat onze viervoeters de tijd krijgen om te plassen? Lijkt je dit ook een goed idee? Deel dan de hashtag #plaspauzevoorhonden op sociale media. Dit initiatief verdient toch alle aandacht die het maar krijgen kan?

IkPas 30 dagen of 40 dagen

De actie IkPas 30 dagen wil mensen stimuleren om bewuster te kiezen tussen een drankje met of zonder alcohol. Het is een initiatief van diverse gemeenten, GGD, Instellingen voor Verslavingszorg, het Trimbos-instituut en het lectoraat verslavingspreventie van de hogeschool Windesheim. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat “de Nederlander” steeds vaker doordeweeks naar een alcoholische versnapering grijpt. Er wordt alcohol gedronken na het werk, tijdens het koken of men pakt een slaapmutsje. Buiten dat het een slechte gewoonte is, is het ook geen goed voorbeeld voor de jeugd.

Doe je mee?

Net zoals stoppen met roken is er voor stoppen met drinken altijd een excuus te vinden waarom je niet mee kunt doen aan deze actie. Kijk je kunt het altijd proberen. Daar word je niet slechter van, integendeel. Mocht je de 30 dagen aaneengesloten niet halen, geen probleem. Dan probeer je het toch gewoon opnieuw? De IkPas 30 dagen begint op 1 januari en de IkPas 40 dagen start op 26 februari 2020 (Aswoensdag). Durf jij de uitdaging aan te gaan? Schrijf je in op ikpas.nl. ps zelfs dat nipje van de miswijn is not done.

Wat levert één maand geen alcohol drinken je op?

  • je slaapt beter
  • je krijgt meer energie
  • je huid gaat er weer stralend uitzien
  • de kilootjes vliegen er af
  • je gaat na die maand ook bewuster om met het drinken van alcohol
  • je merkt dat je zonder alcohol net zo leuk bent
  • denk eens aan al het geld wat je bespaart!

Dry January

Al eerder heb ik aan de Britse campagne Dry January en aan het Nederlandse equivalent hiervan aandacht besteed. Dit jaar zo aan het begin van een nieuw jaar vol met goede voornemens schenk ik opnieuw aandacht aan beide bewustwordingscampagnes waarin je wordt uitgedaagd om een maand lang (of 40 dagen) geen druppeltje alcohol te drinken.

Voor de notoire drinker onder ons zal dit een zware opgave worden maar wel een uitdaging om met beide handen aan te pakken. Waarom? Om te breken met een ongezonde gewoonte. Je zult merken dat een maand lang geen alcohol drinken je alleen maar voordelen oplevert.

Deel dit bericht