afbeelding ondersteunt wereld stroopwafeldag

30 september – Wereld Stroopwafeldag | Internationale Podcast dag | Internationale Dag van het Vertalen | Grote Wetenschapsdag | Nationale Broer en Zus Dag | Internationale dag van Recht op Blasfemie | Wereld Schoolmelkdag | Kinderboekenweek

Wereld Stroopwafeldag

Kijk dat niet heel de wereld weet wat een stroopwafel is, is niet vreemd. Dat verklaart meteen Wereld Stroopwafeldag (World Stroopwafel Day). Maar ik durf te wedden dat iedere Nederlander je wel kan vertellen hoe een stroopwafel (siroopwafel) er uitziet. Maar ik durf ook te wedden dat niet iedere Nederlander een stroopwafel lekker vindt. Uit zeer betrouwbare bron vernomen trouwens. Kan je meteen verklappen dat ik de bron zelf ben. Soms vinden familie en vrienden mij geen échte Nederlander. Ik houd namelijk niet van drop en ook niet van stroopwafels. Goed, dat is dan mijn makke. Valt mee te leven.

Dat meen je niet? Meer dan 1 Stroopwafeldag?

Gouda, dé stroopwafelstad van Nederland, viert jaarlijks haar Nationale Stroopwafeldag eind juni. Wist je dat de Nationale Stroopwafeldag niet de enige Stroopwafeldag is? Op 25 maart organiseert een koekenbakker uit de Achterhoek een eigen Stroopwafeldag omdat de naamgever koekenbakker dan jarig is. Een bedrijf in Amsterdam heeft jongstleden 5 september Stroopwafeldag gehouden. En dan zijn er nog volop plaatselijke goede doelen stroopwafeldagen te vinden op internet. Maar er is maar 1 Nationale en dat is die in Gouda.

 

Internationale Podcast dag

Op International Podcast Day ™ wordt de kracht van podcasts gevierd! Deze dag biedt bij uitstek de gelegenheid om contact te leggen met collega-podcasters, podcastluisteraars, podcastliefhebbers en de podcasting-industrie. Tenminste dat vinden de organisatoren. Er zijn mensen onder ons die nu denken: een pot wat? Voor hen volgt nu een kleine uitleg: podcasts zijn audio-opnamen met interessante gesprekken of informatie die je via het internet waar je ook bent en wanneer je maar wilt kunt beluisteren. Het woord is een samenvoeging van iPod en Broadcast → Podcast. De meeste podcasts bestaan uit gesprekken tussen een zogenaamde host en een gastspreker. In andere gevallen is het een monoloog waarin een persoon zijn gedachten deelt of een theorie uitlegt.

Internationale Dag van het Vertalen

De Verenigde Naties zijn een van ’s werelds grootste werkgevers van taalprofessionals. Honderden taalmedewerkers werken in VN-kantoren. Zij (de VN) zijn ook de initiatiefnemer voor Internationale Dag van het Vertalen. Hun doel? Taalprofessionals in het zonnetje zetten. En terecht want zonder hen zouden we niet weten wat er allemaal gebeurt in de wereld. Dus erg belangrijk! Vertalers en tolken hebben slechts één doel: het bevorderen van vrede, begrip en ontwikkeling. De taalprofessionals zijn degene die helpen de kloof tussen de verschillende culturen te overbruggen. In bijvoorbeeld het bedrijfsleven, de technologie, het internationaal recht of de politiek zijn zij onontbeerlijk. Vertalers en tolken verbinden werelden en door het weghalen van taalbarrières maken zij het mogelijk om elkaar te begrijpen.

Waarom 30 september?

Op 30 september viert de Rooms-katholieke Kerk de naamdag van de heilige Hiëronymus van Stridon. Je krijgt natuurlijk niet zomaar een naamdag, daar moet je wel wat voor hebben gedaan. Hieronymus heeft op last van Paus Damasus de Bijbel in het Latijn vertaald vanuit de Griekse manuscripten van het Nieuwe Testament en hij vertaalde ook delen van het Hebreeuwse evangelie in het Grieks. Vanwege dit vertaalwerk wordt hij gezien als de patroonheilige van de vertalers en tolken. Waarom 30 september? Hiëronymus stierf op 30 september 420 in de buurt van Bethlehem.

Hieronder staan de anderen “dagen van en week van” 30 september:

Deel dit bericht