wereld ms dag

30 mei – MS Dag | Luilak | Sterfdag Jeanne d’Arc

MS Dag

Laat ik op deze Wereld MS Dag als eerste beginnen met een misverstand uit de weg te ruimen. MS is géén spierziekte! Wat is het dan wel? Als ik probeer uit te leggen wat MS is neem ik dit als voorbeeld; je neemt een snoer van een willekeurig elektrisch apparaat, dat snoer stelt dan de zenuwbanen in je hersenen voor. Als je daar per ongeluk met een mesje insnijdt en je raakt een draadje dan zal het elektrisch apparaat haperen, kortsluiting geven of het helemaal niet meer doen.

Zo zit het ook met MS, rondom de zenuwenbanen in je hersenen zit een beschermlaagje, myeline genaamd. Als een beschadiging aan de myelineschede optreedt dan heeft dat gevolgen, in mijn geval zorgt dat onder meer voor vermoeidheid, problemen met de fijne motoriek, neuropathische pijnen, concentratiestoornissen, verminderde spierkracht, evenwichtsproblemen en coördinatieklachten.

MS en dan? Ga zingen!

Het leven begint bij veertig. In mijn geval mijn “andere” leven, mijn leven met MS. Al meer dan 15 jaar leef ik met MS. En ik mag me gelukkig prijzen met alle dingen die ik nog kan. Natuurlijk in de begin jaren was het verre van makkelijk en heb ik menig traantje gelaten maar gaande de weg (met hier en daar een valkuil) leer je te dealen met je beperkingen en je nieuwe status in de maatschappij.

De belangrijkste les die ik heb geleerd na het krijgen van MS: geloof in je eigen kracht en kunnen, want uiteindelijk bepaal je zelf de koers van je leven!

Popkoor Prestige Eindhoven

Van alle dingen die ik nu nog kan vind ik zingen in Popkoor Prestige Eindhoven het heerlijkste wat er is. Elke maandagavond repeteren met een onwijs leuke energieke dirigente (Marjon Smulder-Dries). Maar je snapt het al, dat was de pre-coronatijd. Nu Zoomen we elke maandagavond er vrolijk op los. Denk je misschien, verrek das leuk dat wil ik ook maar ik woon niet in Eindhoven. Geen paniek, er zijn bijna 30 Prestige popkoren in Nederland. Klik hier voor info.

Luilak

Luilak is waarschijnlijk terug te voeren naar voorchristelijke tijden en moet gezien worden als de verjaging van de stervende winterdemon. De Luilak die wij kennen komt oorspronkelijk uit West-Friesland. Daar was de traditie dat degene die op de zaterdag vóór Pinksteren het laatst uit zijn bed kwam (of er werd eruit gejaagd) de rest van het gezin op “Luilakbollen” moest trakteren. Je snapt wel dat alle kinderen zo vroeg mogelijk opstonden om zeker niet de luilak van de dag te zijn. Ze gingen de straat op om met veel herrie langslapers wakker te maken. Globaal genomen wordt tegenwoordig Luilak gevierd in het gebied tussen Texel en Delft. Rondom Amsterdam en de Zaanstreek wordt Luilak het meest gevierd.

Sterfdag Jeanne d’Arc

Tijdens mijn laatste vakantie in Noordwest-Frankrijk heb ik twee plaatsen bezocht met een link naar Jeanne d’Arc. De eerste plaats is Crotoy, daar zou ze door de Engelse een paar dagen zijn vastgehouden en het prachtige Cayeux-sur-Mer. Je kunt hier door de stadspoort de Porte Guillaume lopen waar Jeanne d’Arc door heen ging op haar tocht naar Rouen waar ze na een niet bepaald rechtvaardig proces in 1431 ter dood veroordeeld werd en op de brandstapel eindigde.

In de ban van historische romans

In mijn jongere jaren was ik in de ban van historische romans, maakte mij niet zoveel uit over wie het ging. Echter de biografie “Jeanne d’Arc – De maagd van Orléans” geschreven door M.J Krueck von Poturzyn is me altijd bijgebleven. Het is een meeslepende verhaal over een 17-jarig Frans boerenmeisje die stemmen hoorde. Die geloofde dat ze door God geroepen werd om de Fransen te bevrijden van de Engelse overheersing. In 1430 werd zij gevangenen genomen en aan de Engelsen uitgeleverd. We weten hoe het afliep met haar.

Deel dit bericht