de eerlijkheid

30 april – Dag van de Eerlijkheid | Internationale Dag van de Jazz

Dag van de Eerlijkheid

De Dag van de Eerlijkheid staat in Nederland op bijna iedere “dag van” kalender en is een direct afgeleide van de Amerikaanse National Honesty Day. Een dag waarop eerlijkheid troef is, dit in tegenstelling tot 1 april. De bedenker van Dag van de Eerlijkheid is M. Hirsh Goldberg, een Amerikaanse schrijver. Hij kwam op het idee voor Honesty Day tijdens zijn 3 jaar durend onderzoek voor zijn boek The Book of Lies: Fibs, Tales, Schemes, Scams, Fakes, and Frauds That Have Changed The Course of History and Affect Our Daily Lives.

In dat boek staan voorbeelden over hoe leugens de geschiedenis en levens van mensen hebben beïnvloedt en veranderd. Denk maar eens terug aan Halbe Zijlstra. Deze voormalige VVD-politicus loog in 2016 over een bezoek aan president Vladimir Poetin en moest daarom in 2018 af treden als minister van Buitenlandse Zaken.

Eerlijkheid duurt het langst

De firma InShared, een online Nederlandse verzekeraar, besloot in 2017 om stil te staan bij Dag van de Eerlijkheid. Waarom? Omdat zij eerlijkheid hoog in het vaandel hadden en hebben staan. De CEO van InShared gaf toen als reden op dat eerlijkheid de basis is van hun relatie met hun klanten. En om dat belang van eerlijk zijn te benadrukken werd Honesty Day in Nederland geïntroduceerd als de Dag van de Eerlijkheid. Ook wel logisch om eerlijkheid te benadrukken als je een online verzekeraar bent, want (tromgeroffel) laten we eerlijk zijn, wie is altijd even eerlijk met het reclameren?

InShared is sinds 2017 niet meer de stuwende kracht achter de Nederlandse variant van deze dag. Edoch, ze blijven eerlijkheid nog steeds belangrijk vinden. Ik citeer, voor InShared is het elke dag de Dag van de Eerlijkheid.

Wordt eerlijk zijn wel gewaardeerd?

Mijn ervaring is dat niet iedereen eerlijkheid aan kan. Dan stellen ze je een vraag en zeggen vervolgens “Eerlijk antwoorden hé”. En als je dan eerlijk je mening geeft staan ze je daarna met grote koeienogen vol ongeloof aan te kijken. De mond valt nog net niet open van verbazing. Eerlijkheid in de persoonlijke sfeer is soms erg lastig. Want zeg jij tegen je beste vriendin dat haar partner haar bedriegt? Bel jij de belastingtelefoon als je weet dat een familielid fraudeert met zijn uitkering? Dilemma’s dilemma’s. Het is makkelijk om te roepen dat eerlijkheid boven alles gaat maar kan jij jezelf in de spiegel aankijken en oprecht zeggen dat je nooit liegt? Eerlijk?

Internationale Dag van de Jazz

In 2011 besloot UNESCO dat het tijd werd voor een Internationale Dag van de Jazz (International Jazz Day) om ook de jeugd te enthousiasmeren voor deze inspirerende muziekstroming. De drijvende krachten achter Internationale Jazz Day zijn Audrey Azoulay, UNESCO-directeur-generaal en de legendarische jazzpianist en componist Herbie Hancock. Het doel van deze dag is de positieve boodschap van jazz te verspreiden. Jazz inspireer(t)de wereldwijd miljoenen mensen die op zoek waren (zijn) naar vrijheid, respect voor mensenrechten en menselijke waardigheid. Jazz gaat over verbinding en kracht.

Jazz Day At Home

Omdat dankzij de corona-pandemie alle geplande concerten en festivals zijn afgelast vier je dit jaar Dag van de Jazz thuis. UNESCO zal samen met het Herbie Hancock Institute of Jazz de muziek bij je thuis brengen. Herbie Hancock, pianiste en UNESCO Goodwill Ambassador, spoort ons aan om “te blijven spelen, te blijven innoveren en elkaar in je hart te houden. Muziek brengt ons samen, zelfs als we apart zijn”.

Deel dit bericht