afbeelding versterkt nationale nachtvlindernacht

3 september – Nationale Nachtvlindernacht | Fête de la Nature | Aardbeien Demodag | Dag van de Verborgen Armoede | Wereld Wolkenkrabber Dag | Belgian Beer Weekend

Nationale Nachtvlindernacht

Vanavond kun je tijdens de Nationale Nachtvlindernacht onder begeleiding van vlinderexperts op tientallen plekken in Nederland naar nachtvlinders kijken. Omdat nachtvlinders niet makkelijk te zien zijn worden ze met lakens en UV lampen gelokt. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen in Nederland. En dat het er veel zijn kun je wel stellen. Ik las op de website van de vlinderstichting dat er ongeveer 920 soorten macro-nachtvlinders zijn en ruim 1480 soorten micro-nachtvlinders. Bij zo’n groot aantal is het wel handig dat tijdens de Nachtvlindernacht een expert in de buurt is. Wil je weten of er bij jou in de buurt iets wordt georganiseerd dan kun je dat hier lezen. Veel plezier op de Nationale Vlindernacht.

Een lokkertje op Nationale Nachtvlindernacht

Lokken met een felle lamp is één manier, een andere manier is lokken met stroop. Met stroop? Jazeker, een mengsel van zoetigheid en alcohol trekt namelijk nachtvlinders aan. Vaak zijn dat andere soorten dan de soorten die op licht afkomen. Wil je flink scoren dan gebruik je beide methodes. Alleen wat dan wel weer jammer is dat je eigenlijk 2 dagen van te voren het lokkertje moet maken voor het beste resultaat. Een beproefd basisrecept is het volgende:

  • suikerstroop (1 pot) of appel- of perenstroop
  • extra suiker (2 eetlepels) of overrijp fruit
  • bier, wijn, rum en/of vruchtenlikeur (een flinke scheut)

Meng de ingrediënten goed door elkaar, net zolang totdat het een goed smeerbaar, plakkerig mengsel is geworden. Laat het mengsel enkele dagen staan om gisting te bevorderen. Dit lokkertje smeer je op de bast van een boom of bijvoorbeeld op een paaltje. Als het goed donker is geworden, ga je met een zaklamp langs de “lokbomen” om te kijken hoeveel nachtvlinders afgekomen zijn op het mengseltje.

Fête de la Nature

Fête de la Nature is het grootste landelijk grassroots natuurfestival van Nederland met een diversiteit aan evenementen. Dat houdt concreet in dat de evenementen voor en door iedereen kunnen worden georganiseerd. Op 3, 4 en 5 september word je in de gelegenheid gesteld om één van die activiteiten te bezoeken van Fête de la Nature.

Wat wordt er zoals georganiseerd? Dat kan variëren van een natuurwandeling tot verbinden met de natuur in je eigen tuin, van een vleermuizenexcursie tot een hardloopwedstrijd in het groen. En wees gerust, de corona-maatregelen worden nageleefd. Op de website van Fête de la Nature staan alle activiteiten vermeld.

Dag van de Verborgen Armoede

Verwarring maakt zich van mij meester, volgens het ene bericht wordt Dag van de Verborgen Armoede elk jaar op de 1e vrijdag van september gevierd en volgens het andere bericht is de derde zaterdag van mei uitgeroepen tot Nationale dag van de verborgen Armoede. Waar beiden het over eens zijn is dat het Rijkdomfestival in Zwolle aan de oorsprong ligt voor deze dag..

Maar wanneer leef je in armoede?

De Verenigde Naties omschrijven armoede als “het niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften”. Het Sociaal en Cultureel Planbureau stelt dat wanneer iemand minimaal een jaar lang niet het geld heeft voor spullen en voorzieningen zoals bijvoorbeeld (gezond) voedsel, huisvesting of gezondheidszorg dat diegene dan in armoede leeft. Wanneer iemand vier jaar aaneengesloten in een armoedesituatie leeft dan valt degene in de groep langdurige armoede.

Wat kunnen we volgens de agenda nog meer vieren (of niet)?

Deel dit bericht