uitlichten blijf uit de zon dag

3 juli – Blijf Uit De Zon Dag | Plastic Tas Vrij Dag | Comic Sans-dag | Week van het Jonge Kind

Blijf Uit De Zon Dag

In de boeken staat geschreven dat 3 juli is aangewezen als Blijf Uit De Zon Dag. Wie met deze dag op de proppen is gekomen daar is weinig over bekend. Algemeen wordt aangenomen dat Blijf Uit De Zon Dag (Stay Out of the Sun Day) een dag is die mensen er aan moet herinneren dat er een verband bestaat tussen huidkanker en in de zon zitten. Het is o zo verleidelijk om op een zonnige dag lekker met je toet in de zon te liggen. En dan vergeet je makkelijk om op tijd uit de zon te gaan, om iets te drinken of om je op tijd in te smeren. Zie Blijf Uit De Zon Dag dan ook als een reminder om dat wel te doen, wil je uitdroging en verbranden voorkomen.

Huidkankerdag in Nederland

Omdat huidkanker één van de meest voorkomende huidziekten is in Nederland werd er jarenlang campagne gevoerd voor meer voorlichting. Dat werd de Huidkankerdag. De laatste jaren is er door verschillende media (journaal, kranten) veel aandacht gegeven aan de gevaren van de zon en UV straling. Dankzij die campagnes weet 90% van alle Nederlanders intussen echt wel dat het té lang en onbeschermd in de zon liggen/zijn de kans op huidkanker vergroot. Daarom hebben de organisatoren van Huidkankerdag besloten om vanaf 2019 te stoppen met deze dag.

Maar wist je dit al over huidkanker?

  • één op de vijf Nederlanders gedurende zijn of haar leven huidkanker krijgt?
  • 90% van de huidkankers goed te behandelen zijn en je daar niet aan overlijdt?
  • het aantal zonuren voor je twintigste jaar bepaald of je op latere leeftijd huidkanker krijgt?
  • bij buiten werken en buiten sporten ook zonbescherming nodig is?
  • in Egypte mummies zijn gevonden van mensen die aan kanker zijn doodgegaan?
  • straling van een zonnebank net zo gevaarlijk is?
  • in 2019 er ongeveer 22.600 nieuwe gevallen van huidkanker waren?
  • hoe vaker dat je door de zon verbrandt hoe groter de kans op huidkanker is?

Comic Sans-dag

Het komt niet vaak voor dat een lettertype dusdanige sterke gevoelens oproept dat er een speciale “dag van” voor in het leven wordt geroepen. De toen voor 3FM werkende dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga van de Coen & Sander Show (nu te beluisteren op radio 358) besloten in 2009 om jaarlijks op de eerste vrijdag van juli de Comic Sans Dag te organiseren. Een dag waarop we het guitige lettertype Comic Sans in het zonnetje zetten, aldus Coen en Sander. Beide heren moedigden ons daarom ook aan om al onze e-mails, rapporten, adres labels noem maar op in het lettertype Comic Sans te typen.

Of je houdt ervan óf niet

Tot de groep haters van de Comic Sans behoren vooral hipsters en grafische ontwerpers. In de designwereld is het not done om Comic Sans te gebruiken omdat men vindt dat het een kinderachtige uitstraling heeft. Dat mensen zich überhaupt druk kunnen maken over het lettertype Comic Sans. Het gaat bij sommige nog verder dan druk maken over, er zijn heuse haat-websites zoals bijvoorbeeld comicsanscriminal.com en dafont.com.

Onderstaande dagen staan ook gepland voor vandaag:

Deel dit bericht