afbeelding versterkt stille zaterdag

3 april – Stille Zaterdag | Chocolademoussedag | Wereld Feestdag | Internationale Vuurloopdag | Internationale Kussengevecht Dag | Kom in de Kas

Stille Zaterdag

Waarom heet de zaterdag voor Pasen Stille Zaterdag? Mijn eerste gedachte was dat de gelovigen onder ons een spreekverbod hadden op stille zaterdag. Blijkt niet helemaal te kloppen, of liever gezegd helemaal niet! Laten we beginnen met vraag 1: waarom werd Hij op vrijdag in het graf gelegd en niet op zaterdag? Antwoord: volgens de joodse traditie mogen joden op sabbatdag geen werk doen. Sabbat begint op vrijdag bij zonsondergang en duurt tot zaterdag zonsondergang en gedurende die periode houdt men rust.

Waarom heet de zaterdag voor Pasen Stille Zaterdag?

Antwoord: sowieso omdat op deze dag de kerkklokken niet luiden. En omdat in de Rooms-Katholieke Kerk op Stille Zaterdag, net als op Goede Vrijdag trouwens, de Eucharistie in het geheel niet gevierd wordt. Zelfs de Heilige Communie wordt niet uitgereikt. Het is stil. Tijd voor bezinning! Stille Zaterdag is ook de dag waarop herdacht wordt dat Christus in Zijn graf lag en is tevens de laatste dag van de lijdensweek die ons voorbereidt op het christelijke Paasfeest.

Paaswake begint op zaterdagavond

Jezus heeft gezegd: “na drie dagen sta ik weer op”. De joods leiders hadden Pilatus verteld dat zij bang waren dat volgelingen van Jezus zijn lichaam zouden stelen om te beweren dat Hij was opgestaan. Pilatus heeft daarom het graf laten verzegelen en laten bewaken door 2 soldaten. Al deze voorzorgsmaatregelen hebben niet geholpen, het graf bleek bij zonsopgang op zondag leeg! De Paaswake is dan ook vanaf zonsondergang op zaterdagavond tot zonsopgang op zondag. Gedurende deze periode herdenkt men dat Jezus is opgestaan.

Chocolademoussedag

Loopt bij jou ook al het water in de mond wanneer je het woord chocolademousse leest? Bij mij wel, dan beeld ik me in dat ik mijn dessertlepel tot op de bodem in die heerlijk dikke romige chocolademousse duw. Vervolgens breng ik de lepel richting onderkant van mijn neus en verdwijnt het hemelse bruine goedje langzaam in mijn mond. Zachtjes zuig ik de substantie van mijn lepel en dan volgt een smaakexplosie in mijn mond. Mijn smaakpapillen slaan op tilt, en alles tintelt. Wat kan ik genieten van deze delicatesse. Hoef je vast niet te vertellen hoe ik chocolademoussedag ga vieren.

Wereld Feestdag

Het idee van een wereldwijde feestdag komt uit het boek Flight: A Quantum Fiction Novel geschreven door Vanna Bonta, een Italiaans-Amerikaanse schrijver en actrice. De roman eindigt met het aftellen (op 3 april 2000) naar een wereldwijd massa-gesynchroniseerd feest die de hele mensheid verenigd. Het feest der feesten zal ons verenigen!

World Party Day (P-day)

Fans namen het idee van een wereldwijd synchroon feestvieren over en organiseerde op 3 april 1996 de eerste World Party Day (bekend als World Party I). Het achterliggende idee van World Party Day (P-day) is dat niet vrede het tegenovergestelde van oorlog is maar feest! Een feest, zonder religieuze of politieke banden, waar je het “universeel mensenrecht op plezier, op vrede, en op het leven” viert. Hoe mooi zou het toch zijn als een wereldwijd synchroon feest de mensheid zou verenigen en oorlogen overwon.

Internationale Vuurloop Dag

Veel stammen hadden of hebben, rituelen en ceremonies om de heilige aspect van het vuur te eren, als bekroning van haar gaven en het erkennen van haar macht. Vuur is een bron van energie die broodnodig nodig is voor al het leven. En één van die rituelen die al duizenden jaren bestaat binnen vele uiteenlopende culturen over de gehele wereld is vuurlopen. En dat ritueel bestaat vandaag de dag nog steeds. Maar waarom zou je in hemelsnaam met je blote voetjes over hete kolen willen lopen? Je verbrandt toch je voetzolen? Naar het schijnt niet of nauwelijks omdat houtskool een slechte geleider van warmte is. En vanwege de korte contacttijd, tenminste als je een bietje doorloopt, is er weinig kans op verbranding. Wat is de toegevoegde waarde van een vuurloop? Op diverse websites staat te lezen dat een vuurloop je laat zien dat wat onmogelijk lijkt, toch echt kan, zo lang je maar vertrouwen hebt in jezelf. Dat is een mooi. Maar voor mij niet mooi genoeg. Met mijn snelheid zullen mijn voetzooltjes wel blaren oplopen. En dat is niet fijn. Toch?

Wat hebben onderstaande dagen ons wel of niet te bieden?

Deel dit bericht