afbeelding ondersteunt verhaal over psoriasis

29 oktober – Wereld Psoriasis Dag | Internationale Internet Dag | Wereld Beroerte Dag | Dag van de Zorgondernemer | Nationale Controllersdag | Wereld Balletdag | Brain Awareness Week

Wereld Psoriasis Dag

Het thema van Wereld Psoriasis Dag is INFORMED. Met betrouwbare informatie kan men gegevens, toolkits en andere bronnen samenstellen om de kwaliteit van leven van mensen met psoriasis en artritis psoriatica te verbeteren. Ik wil daar graag een subthemaatje aan toevoegen: BE INFORMED. Met andere woorden geloof niet alles, maar ga op zoek naar informatie over psoriasis of laat je informeren. Eén van de misverstanden over psoriasis is dat psoriasis besmettelijk is. Complete onzin want psoriasis is namelijk een niet besmettelijke (vaak) chronische huidaandoening.

Wat is psoriasis?

Het is een auto-immuunziekte die alleen jouw eigen huid aantast. Bij psoriasis is je immuunsysteem ontspoort, dat wil zeggen dat het immuunsysteem verkeerde signalen naar je huid zendt. Resultaat: je huid maakt 6 tot 9 keer sneller cellen in de buitenste huidlaag aan dan normaal waardoor jeukende soms pijnlijke rode plekken en witte huidschilfers ontstaan, vooral op de ellebogen, de knieën, onderrug en het behaarde hoofd. Maar psoriasis kan ook ontstaan in de plooien van de oksels, navel, en billen of op handpalmen en voetzolen.

Psoriasis tast niet alleen de huid aan

Niet alleen kan psoriasis in de huid aandoeningen veroorzaken, maar andere organen lopen ook risico. Zo is er een hogere kans op:

  • artritis psoriatica
  • longafwijkingen
  • ooginfecties
  • hart- en vaatziekten
  • diabetes

De oorzaak van psoriasis is nog altijd feitelijk onbekend. Het vermoeden bestaat dat onder andere erfelijkheid en omgevingsfactoren mede bepalend zijn. Feit blijft wel dat psoriasis kan zorgen voor psychologische problemen, zoals niet meer de deur uit durven te gaan of meedoen aan sociale activiteiten vanwege deze lichaam ontsierende huidaandoening.

Internationale Internet Dag

Op 29 oktober 1969 verstuurde professor en informaticus Leonard Kleinrock en zijn team via het ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) het allereerste elektronische bericht naar collega-programmeur Bill Duvall op de Stanford University. Natuurlijk was internet niet mogelijk geweest zonder dat er eerst vele andere belangrijke uitvindingen waren gedaan maar de uitvinding van het internet an sich is misschien wel de uitvinding die, tot nu toe, de meeste impact op ons leven heeft gehad.

We kunnen bijna niet meer zonder het internet. We winkelen online, we leren online, we spellen spelletjes online, we lezen de krant online. Het heeft de manier waarop wij in de wereld staan voorgoed veranderd. Maar onthoud, waar voordelen zijn zijn ook nadelen. Als ik zeg: “Hang op! Klik weg! Bel uw bank!”, dan weet je wel waar ik op doel. Juist, cybercriminaliteit.

Wereld Beroertedag

Wereldwijd gezien is een beroerte de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en de tweede belangrijkste doodsoorzaak, maar bijna alle beroertes kunnen worden voorkomen. Daar staan we dit jaar eens extra bij stil op Wereld Beroertedag. Denk niet dat overkomt mij niet. Een beroerte kan iedereen overkomen, altijd en overal.

Het goede nieuws is dat ondanks de complexiteit van een beroerte er manieren zijn om een beroerte te overleven en de kans op hersenbeschadiging te verkleinen. Mits de beroerte op tijd wordt herkent! Daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de 3 meest voorkomende signalen van een beroerte: scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Bij deze signalen kan er sprake zijn van een TIA, herseninfarct of een hersenbloeding. Snelle medische hulp is cruciaal, bel daarom direct 112 als je de signalen herkent.

Wat is het verschil tussen hersenbloeding en herseninfarct?

Een herseninfarct wordt veroorzaakt door een afsluiting van een slagader die een deel van de hersenen van bloed voorziet. Een hersenbloeding wordt veroorzaakt door een gescheurd bloedvat in of rond de hersenen en een subarachnoïdale bloeding (5%) ontstaat door een bloeding in de ruimte tussen de hersenvliezen, net onder de schedel. Omdat een TIA dezelfde onderliggende oorzaken heeft en dezelfde risico’s kent als een beroerte kun je zeggen dat een TIA is in feite een klein herseninfarct is.*

*(bron volksgezondheidenzorg.info)

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht