29 november – Sint Pannekoek | #GivingTuesday | Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk

Sint Pannekoek

De viering van Sint Pannekoek is een “ hele ouwe Rotterdamse traditie” volgens opa Gerrit Tromp. Je kent de familie Tromp vast wel, zal ze even voorstellen: opa Gerrit en vriendin Moeps, zoon Jan en schoondochter Jans, de dochters Karlijn en Catootje en nakomertje Gertje. Verder loopt er in huize Tromp nog de Rode Kater, Lotje de teckel en de Siamese poes Loedertje rond. En wie kent Jeroen niet, het vriendje van Catootje en natuurlijk nicht Hanna.

Dus volgens die hele oude Rotterdamse traditie vieren we vandaag Sint Pannekoek. Hoe doen we dat? Wanneer de vader des huizes thuis komt legt iedereen in het gezin een pannenkoek op hun hoofd en roept: “wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek”. Ben jij ook zo dol op al die oude tradities? Ik wel. 

#GivingTuesday

Deze dag is in 2012 vopgericht door 92nd Street Young Men’s and Young Women’s Hebrew Association (YM-YWHA) en de Verenigde Naties. De YM-YWHA, ook wel 92nd Street Y (92Y) genoemd, is een veelzijdige culturele instelling en gemeenschapscentrum uit New York (VS).

Waarom op de vierde dinsdag in november?

Het doel achter #GivingTuesday was (is) om iets terug te geven aan de samenleving na je volgevreten te hebben op Thanksgiving en je slag te hebben geslagen op Black Friday en/of Cyber Monday. Wat klein begon is uitgegroeid tot een wereldwijde internationale dag van liefdadigheid, een dag waarop veel online winkels en bedrijven een percentage van hun opbrengst doneren aan een goed doel. Een dag waarop mensen worden opgeroepen om een donatie te doen aan het goede doel van hun keuze.

Een donatie is meer dan alleen maar vanuit je luie stoel een geldbedrag overmaken, weet je wat het mooiste is dat je kunt doneren? TIJD! Doe boodschappen voor die oudere buurtbewoner, ruim de rotzooi van de straat op, ga een dagje helpen in het bejaardentehuis, zo zijn er tal van activiteiten te bedenken die meer waarde hebben dan geld overmaken.

Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk

Het Israëlisch-Palestijnse conflict is niet alleen één van de vele conflicten in de regio. Het is in veel opzichten de oorzaak van de spanningen en conflicten in het Midden-Oosten”, zegt Ban Ki-moon op de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk.

Word jij ook zo moe van al die berichten over bomaanslagen, militair ingrijpen, terreuraanslagen in Israël, in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever? Over en weer zijn ze bezig om dood en verderf te zaaien. Waarom kunnen mensen niet gewoon vreedzaam met en naast elkaar leven? In plaats van solidair te zijn met wie dan ook ben ik vandaag voor VREDE op aarde.

Want, zoals mijn moeder altijd zegt, waar twee vechten hebben twee schuld.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.