afbeelding versterkt wereldspijsverteringsdag

29 mei – Wereldspijsverteringsdag | Internationale Dag van de VN-Blauwhelmen | Afrikadag Festival | D-Day Festival

Wereldspijsverteringsdag

Jaarlijks viert de World Gastroenterology Organization (WGO) op 29 mei de Wereldspijsverteringsdag (World Digestive Health Day). Elk jaar wordt op deze dag aandacht besteed aan een bepaalde spijsverteringsziekte en/of aandoening om het algemene publieke bewustzijn over preventie, prevalentie, diagnose, behandeling en behandeling van de ziekte en/of aandoening te vergroten. Het is een jaarlijkse bewustwordingsdag, echter dit jaar kiest men voor een campagne die een jaar duurt. Deze World Digestive Health Day heeft als thema: Obesity: An Continuous Pandemic.

Thema Wereldspijsverteringsdag 2021

Het doel van WDHD 2021 is om het bewustzijn over obesitas en de impact daarvan op de ontwikkeling van comorbiditeit te vergroten. Want het effect hiervan op de levensverwachting is net zo verwoestend als elke besmettelijke pandemie. Het enige verschil is de acuutheid van de ziekte; infecties hebben een relatief snel effect, terwijl de effecten van obesitas op de levensverwachting verraderlijker, verwoestender maar minder acuut zijn. En het ergste is dat zwaarlijvigheid te voorkomen is, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de pandemie waarin we nu zitten.

De uitdaging is om betaalbare zorg voor obesitas en de bijbehorende comorbiditeiten te kunnen leveren aan een wereld met middelen, expertise en culturele praktijken. De focus ligt op het vergroten van kennis over obesitas in landen die lid zijn van zowel de WGO als de International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO). De 2021 campagne gaat vandaag van start met een live webinar.

Internationale Dag van de VN-Blauwhelmen

Deze dag is een eerbetoon aan alle duizenden mannen en vrouwen die wereldwijd onder de vlag van de Verenigde Naties hebben gediend en dienen in VN-vredesoperaties. Internationale dag van de VN-Blauwhelmen is ook een dag waar we stilstaan bij de mannen en vrouwen die hun leven gaven om de internationale vrede, veiligheid en vrijheid te bewaken. Sinds de oprichting van de VN-vredesmacht in 1948 zijn wereldwijd meer dan 3.700 blauwhelmen gesneuveld tijdens het uitoefenen van een missie, dit is met inbegrip van de 129 van vorig jaar.

Blauwhelmen

Vredesoperaties kunnen verschillende vormen aannemen; het kunnen militaire waarnemingsmissies, vredesmachten of een combinatie van beide zijn. Als er door de VN wordt besloten om een vredesoperatie in een conflictgebied te starten, dan krijgt de vredesmacht een duidelijke opdracht. Daarin staat beschreven het doel, de taken, de bevoegdheden, de middelen en de vorm. De uitgangspunten zijn:

  • vooraf instemming van de permanente leden van de VN
  • toestemming om in het conflictgebied te zijn
  • absolute neutraliteit
  • alleen geweld gebruiken als laatste redmiddel ter zelfverdediging.

15e editie D-Day Festival

Sinds 2007 sleutelt het D-Day Festival Normandy elk jaar een feestelijk programma in elkaar ter gelegenheid van de geallieerde landingen in Normandië op 6 juni 1944. Dit jaar op alle D-Day stranden van 29 mei tot 13 juni 2021. Deze geallieerde landingen waren het begin van de bevrijding van West-Europa.

Vanwege COVID-19 gaat onderstaande dag vandaag helaas niet door.

Deel dit bericht