coq au vin-dag

29 mei – Coq Au Vin-dag | Europese Dag van de Buren | Wereldspijsverteringsdag | Dag van de VN-Blauwhelmen

Coq Au Vin-dag

Coq au vin is een Franse stoofgerecht. Standaard wordt daar rode wijn uit de Bourgogne voor gebruikt. Het grappige is dat veel wijnstreken zo hun eigen variant hebben. Zo heb je coq au jaune (Jura), coq au Riesling (Elzas), coq au pourpre of coq au violet (Beaujolais nouveau). Afijn, Ik ga hier niet alle varianten opnoemen. Denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel. Tussen twee haakjes, ik kan me niet herinneren dat ik het ooit gegeten heb maar ben wel geïnspecteerd geraakt. Jij ook? Klik hier voor een recept waarin kippenpoten worden gebruikt in plaats van een hele kip.

Europese Dag van de Buren

Onder de noemer “beter een goede buur dan een verre vriend” nodigen op de laatste vrijdag van mei miljoenen buren in heel Europa elkaar uit voor een gezellig samenzijn. In België wordt de Europese Dag van de Buren in veel steden en dorpen uitbundig gevierd. Deze Europese dag is zo’n succes geworden dat het nu zelfs de hele wereld over gaat. Alleen de naam is anders: Neighbours’ Day. Blijkbaar hebben de Nederlanders een grotere affiniteit met Douwe Egberts en het Oranjefonds dan met Europa. Wij vieren onze Burendag niet vandaag maar op 26 september. Deo volente of liever gezegd: Corona volente.

Hoe is de Europese Burendag ontstaan?

De Europese Dag van de Buren is van oorsprong een Frans feestje dat bedacht werd door de Parijse Atanase Périfan in 1999. Vijf jaar later kwam deze burendag onder de vleugels van Europa terecht en ontstond zo de eerste Europese Dag van de Buren. Het doel van deze dag was en is om NEE te zeggen tegen onverschilligheid en individualisme, om het isolement te doorbreken. Om mensen het gevoel te geven dat ze er bij horen in de wijk en last but not least een feestje te bouwen met je buren. Maar het feestje vieren gaat dit jaar niet door. Onze Zuiderburen zijn crea bea geweest om burendag een andere invulling te geven.

Wereldspijsverteringsdag

Jaarlijks viert de World Gastroenterology Organization (WGO), in samenwerking met de WGO Foundation (WGOF), op 29 mei de Wereldspijsverteringsdag (World Digestive Health Day). Elk jaar wordt op deze dag aandacht besteed aan een bepaalde spijsverteringsziekte en/of aandoening om het algemene publieke bewustzijn over preventie, prevalentie, diagnose, behandeling en behandeling van de ziekte en/of aandoening te vergroten.

Bewustwording is de eerste stap

Door wereldwijd het bewustzijn te vergroten over de rol die de darmflora (darmmicrobiota) kan spelen bij de diagnose, en hoe het kan worden gemoduleerd om ziekten en symptomen te verminderen, kunnen we de algehele gezondheid van de mens beïnvloeden. En dan met name in de lage- en middeninkomenslanden.

Darmmicrobiota: een wereldwijd perspectief

Het thema van de World Digestive Health Day 2020-campagne is Gut Microbiome: A Global Perspective. Deze campagne streeft ernaar artsen, apothekers, paramedici, gezondheidswerkers en het publiek te informeren over de link tussen darmflora en gezondheid. Ons darmflora bevat tientallen biljoenen micro-organismen en meer dan 1.000 bekende soorten bacteriën. En die hebben stuk voor stuk veel belangrijke functies in het menselijk lichaam.

De darmflora lijkt een rol te spelen bij de pathogenese (de wijze van ontstaan en ontwikkeling van een ziekte) van uiteenlopende ziekten, zoals diabetes mellitus, obesitas en inflammatoire darmziekten (de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa). Veel meer informatie over hoe belangrijk een gezonde darmflora is vind je op darmgezondheid.nl .

Internationale Dag van de VN-Blauwhelmen

De Internationale Dag van de VN-Blauwhelmen is een eerbetoon aan alle mannen en vrouwen die onder de vlag van de VN in vredesoperaties hebben gediend en nog dienen. Een dag waarop we stilstaan bij hen die hun leven gaven om de internationale vrede, veiligheid en vrijheid te bewaken. Sinds de oprichting van de VN-vredesmacht in 1948 zijn wereldwijd meer dan 3.900 blauwhelmen gesneuveld tijdens het uitoefenen van een missie. Dit is met inbegrip van de 102 van vorig jaar.

In het jaar 2000 werd resolutie 1325 (Vrouwen, Vrede en Veiligheid) van de VN-Veiligheidsraad aangenomen. Ter gelegenheid van dit jubileum is het thema van Dag van de VN-Blauwhelmen daarop aangepast. Thema 2020: Vrouwen in vredeshandhaving: een sleutel tot vrede.

Deel dit bericht