afbeelding versterkt internationale zeemeermindag

29 maart – Internationale Zeemeerminnendag | Wereld Piano Dag

Internationale Zeemeerminnendag

Internationale Zeemeerminnendag (International Mermaid Day) is door het Amerikaanse betaalkanaal Freeform bedacht. Zij riepen deze dag eind 2017 uit om zo extra aandacht te generen voor de nieuwe Amerikaanse televisieserie Siren die op 29 maart 2018 in première ging. Voor de première werkten Freeform samen met PopSugar. Het doel was een vierdaags zeemeerminmuseum pop-up op poten te zetten, daarbij hoorde natuurlijk ook een levende zeemeermin.

Zeemeerminnen komen voor in de folklore van vele culturen over de hele wereld, waaronder het Verre Oosten, Europa, Azië en Afrika. Sirenes komen uit de Griekse mythologie (en zijn oorspronkelijk half vogelachtig). Zeemeerminnen worden regelmatig afgebeeld in literatuur, film, muziek en populaire cultuur. Hun populariteit is gestaag gestegen. En moderne folklore combineert de mythologieën van zeemeerminnen en sirenes. Wil je echt alles weten over zeemeerminnen dan raad ik je aan om dit verhaal afkomstig van het Europese Instituut voor Sirenologie te lezen.

Waar staa(r)t de zeemeermin voor?

Laat ik meteen met het minder goede nieuws beginnen; wanneer je over een zeemeermin droomt moet je niet meteen de volgende dag naar de zeemeerminnenwinkel rennen en een zeemeerminnenstaart gaan kopen, je kunt beter een afspraak maken bij een therapeut. Dromen over een zeemeermin kan namelijk wijzen op angst voor seks.

Maar goed, zeemeerminnen kunnen veel meer dingen symboliseren. Een zeemeermin is het schoolvoorbeeld van een femme fatale, maar tegelijkertijd ook het symbool voor schoonheid, verleiding, vrouwelijke magische kracht, lichaamsacceptatie, onafhankelijkheid. Maar ook onsterfelijkheid en de dood.

Is dit de enige Internationale Zeemeerminnendag?

Nee, op 18 augustus is nog een Internationale Zeemeerminnendag. Deze dag is ontstaan uit passie voor zeemeerminnen, niet die van mij maar van Caz Galloway en Mary England. Deze dames zijn, zoals ze zelf zeggen, geobsedeerd door zeemeerminnen. Hoever gaat deze obsessie? Als je een meerminnennaam hebt en als je voor jezelf een meerminnenstaart koopt en draagt vind ik dat het behoorlijk ver gaat. Maar zolang niemand er (over)last van heeft zeg ik: lekker doen!

Nederland in de ban van Ariël

Niet alleen in Amerika lopen mensen rond die geobsedeerd zijn door Ariël de zeemeermin ook in ons eigen kikkerlandje kun je honderden mensen vinden die niks liever willen dan een zeemeermin. Neem bijvoorbeeld Marijke Pie, ook wel bekend als Mermaid Crystal, zij is één van de weinige professionele zeemeerminnen in ons land. Eveneens oprichtster van de Meermin School Nederland en initiator van de internationale bijeenkomst voor zeemeerminnen en mannen.

Wereld Piano Dag

Waarom heeft de wereld een Pianodag nodig? Om tal van redenen. Maar vooral omdat het geen kwaad kan om de piano en alles eromheen te vieren, zoals: uitvoerders, componisten, pianobouwers, stemmers, verhuizers en vooral de luisteraar.”, aldus de Duitse pianist en componist Nils Frahm.

Wereld Piano Dag wordt jaarlijks op de 88e dag van het jaar gehouden. De vraag die jij je nu stelt is, zo denk ik dan: waarom op de 88e dag? Dat kan ik je verklappen. Omdat 88 het aantal toetsen (wit én zwart) is op een standaard piano. Soms kan het zo simpel zijn. Op de website staat vermeld in welke plaats op welke datum een pianoconcert wordt gehouden.

Deel dit bericht