ondersteuning dag van de camera

29 juni – Dag van de Camera | Modderdag | Dag van de Tropen | Sclerodermie Dag | Donau-dag

Dag van de Camera

Het meest voor de hand liggende op Dag van de Camera is foto’s nemen. En dan niet met je smartphone maar met een heuse fotocamera. Maar goed hoeveel mensen fotograferen nog met een fotocmera? Ik zelf behoor tot de groep die overstag is gegaan en nu alleen nog maar foto’s maak met mijn mobielleke. Ik ben niet zo’n kniesoor dus het maakt mij niet uit met welk apparaat je foto’s neemt. Maak je vandaag foto’s, deel ze dan ook met anderen door ze op Facebook, Twitter of Instagram. Gebruik dan de hashtag #cameraday.

Wie mag zich de uitvinder van de camera noemen?

Johann Zahn ontwierp de eerste camera in 1685. Haast niet voor te stellen dat in 1021 de Iraaks wetenschapper Ibn-Haytham een soortgelijk apparaat al beschreef in zijn boek Thesaurus Opticaes. De Fransman Louis Jacques Mandé Daguerre wordt beschouwd als een van de uitvinders van de fotografie. Hij vond het diorama uit en rond 1837 maakte hij de eerste goede scherpe blijvende foto. Maar feitelijk is Joseph Nicéphore Niépce degene geweest die in 1826 er al in slaagde om een fotografische, door licht en chemie vastgelegde, afbeelding te maken die niet vervaagde. Oké, eerlijk is eerlijk deze was niet scherp maar desalniettemin.

De uitvinder van de daguerrotypie

Na meer dan 10 jaar blijven uitvinden en proberen kwam Daguerre in 1837 met de daguerreotypie (een onhandige houten doos) op de markt. Bij een daguerrotypie is het eindproduct overigens een gespiegeld beeld van de werkelijkheid. Daguerre toonde op 19 augustus 1839 zijn daguerrotypie aan de Franse academie van wetenschappen in Parijs. Dat is de reden dat vaak naar die dag gewezen wordt als officieel moment waarop de fotografie is uitgevonden. Omdat deze methode zeer kostbaar was en niemand er gedesinteresseerd bleek te zijn, was Daguerre genoodzaakt om niet veel later zijn uitvinding aan de Franse overheid te verkopen.

Soms is niet goed ook oké

Inmiddels is bekend dat Henri Fox Talbot in Engeland al eerder (1835) geslaagde experimenten heeft gedaan met het maken van foto’s. Hij was er alleen nog niet zo tevreden over en liet ze niet zien.

Modderdag

Sinds 2013 vieren scholen en de kinderopvanglocaties in Nederland ModderDag. Zo ook dit jaar, ondanks alles. Internationaal gezien wordt deze dag al sinds 2009 gevierd en staat in de agenda genoteerd als International Mud Day. De eerste Mud Day was een geldinzamelingsactie van kinderen uit Perth (Australië) om kleding te kopen voor Nepalese kinderen, zodat ze allemaal “samen” als gelijken in de modder konden spelen. Want spelen met water en zand vinden per slot van rekening alle kinderen leuk ongeacht leeftijd, ras en religie!

Internationale dag van de Tropen

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 29 juni als de jaarlijkse Internationale Dag van de Tropen aangewezen. Deze dag viert de buitengewone diversiteit van de tropen en benadrukt de unieke uitdagingen en kansen waar de tropen mee te maken hebben. De tropische regio staat voor verschillende uitdagingen, zoals klimaatverandering, ontbossing, houtkap, verstedelijking en demografische veranderingen.

Waar liggen dan “de tropen”?

Onder de tropen verstaan we alle landen die rond de evenaar liggen en vallen tussen de Kreeftskeerkring en Steenbokskeerkring. Het tropisch gebied wordt gekenmerkt door een gering verschil tussen de lengte van dag en nacht en kent bijna geen seizoensveranderingen. Nog twee in het oog springende kenmerken zijn:

  • gelijkmatige temperatuur van ruim
  • grote hoeveelheden neerslag

Het eilandenrijk Indonesië, zuidelijk Azië, de noordelijke helft van Australië, Midden-Amerika en het grootste deel van de continenten Afrika en Zuid-Amerika vallen in het tropisch gebied.

Wereld Sclerodermie Dag

Sclerodermie is een auto-immuunziekte die ernstige invaliditeit veroorzaakt en levensbedreigend kan zijn. Het meest kenmerkende is dat het bindweefsel verdikking en verlittekening veroorzaakt van de huid, spieren, gewrichten en inwendige organen; met name de maag, slokdarm, darmen, longen, het hart en/of de nieren. Sclerodermie treft één op de 10.000 Nederlanders.

Twee soorten sclerose:

  • lokaal (Morphea of Scleroderma circumscriptum): alleen de huid is aangetast.
  • systemisch (systemische sclerodermie of systemische sclerose): organen zijn aangetast.

Zoals bij veel ziektes kunnen de patiënten veel verschillende klachten en verschijnselen hebben maar ruim 90% van de patiënten heeft het fenomeen van Raynaud. Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer stopt. De patiënten hebben vooral klachten als het koud is. Ze hebben gevoelloze, verkleurde vingers, tenen of neuspunt.

Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht