29 juli – Internationale Dag van de Tijger

Kun je het je voorstellen? Honderd jaar geleden leefden er in Azië ongeveer nog 100.000 tijgers en nu behoort het tot de bedreigde dierensoorten met een geschat aantal van 3.200 in 2010.
En dit allemaal dankzij de mens want wordt er niet op gejaagd vanwege zijn vacht of vermeende geneeskrachtige werking van bijvoorbeeld zijn snorharen ( tegen kiespijn ) dan wordt zijn habitat ( leefgebied ) wel vernietigd!

Tijger

De tijger is een zoogdier en behoort tot de subfamilie der katachtigen. Een subfamilie is weer onderverdeeld in “geslachten”. Het geslacht panthera, waartoe de tijger behoort, bestaat uit totaal vier dieren, namelijk: de tijger, de leeuw, de jaguar en de panter (luipaard). Je kunt deze geslachten onderverdelen in “ondersoorten”. Ik kijk vandaag specifiek naar de tijger omdat het de Internationale Dag van de Tijger is.

In juni 2015 zijn er wetenschappelijke schattingen gemaakt naar de aantallen per ondersoort:
Bengaalse tijger – aantal tussen de 2610 – 3250
Sumatraanse tijger – aantal tussen de 250 – 400
Indo-Chinese tijger – aantal tussen de 325 – 360
Siberische tijger – aantal tussen de 450 – 500
Maleise tijger – aantal tussen de 250 – 400
( bron: Wereld Natuur Fonds )

De Javaanse tijger, de Kaspische tijger en de Balinese tijger zijn uitgestorven. De Zuid-Chinese tijger is al 25 jaar niet in het wild gezien en wordt daarom ook als uitgestorven beschouwd.
( bron: Wereld Natuur Fonds )

Hybride soorten.

Een hybride is een kruising tussen twee verschillende diersoorten die genetisch gezien veel op elkaar lijken maar in het algemeen niet in hetzelfde gebied leven.
Al sinds de negentiende eeuw is de mens bezig met het voortbrengen van hybriden. Je zult je afvragen waarom. Natuurlijk is er uit biologisch oogpunt bezien veel te zeggen voor het proberen te creëren van hybriden, al is het maar om te zorgen dat bepaalde diersoorten niet uitsterven. Maar zoals altijd speelt winstbejag ook een grote rol, vreemd uitziende dieren presenteren betekent meer geld in het laatje. Er werd ook geprobeerd om de productiviteit van Europese bijen ( Killer Bee ) te verhogen, resultaat: bijen met een kort lontje!

Bekende tijger hybride soorten zijn:

Lijgers – dat zijn de welpen van een leeuw en een tijgerin.
Teeuwen – dat zijn de welpen van een tijger en een leeuwin.
Tijguars – dat zijn de welpen van een tijger en een jaguar.
Tijgaard – dat zijn welpen van een tijger en een luipaard.

Alle tot nu toe bekende mannetjeslijgers zijn onvruchtbaar gebleken.Vrouwtjeslijgers zijn meestal wel vruchtbaar en kunnen zich voortplanten met een tijger of een leeuw.

Een paar andere bekende hybride soorten zijn:

Zezel – kruising tussen een zebra en en ezel
Gaap | Scheit – kruising tussen een schaap en een geit
Walfijn – kruising tussen een walvis en een dolfijn
Zebroïde – kruising tussen een paard en een zebra

Wil je meer weten over de tijgers? Ga dan naar de website van Wereld Natuur Fonds.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.