afbeelding versterkt johannes de doper

29 augustus – Onthoofding Johannes de Doper | Internationale dag tegen Kernproeven

Onthoofding Johannes de Doper

Als je het verhaal achter de onthoofding van Johannes de Doper kent dan trek je misschien dezelfde conclusie als ik: vrouwen! Kijk het begint al met Eva die zo eigenwijs was om toch maar een hap van de appel te nemen. Daarmee beïnvloedde zij van dag 1 al de geschiedenis van ons mensheid. Johannes is uiteindelijk ook het slachtoffer geworden van vrouwen. Nu stond onze Johan te boek als een populair persoonlijkheid. Hij had als profeet veel volgers. En als hij ergens kritiek op had dan werd dat geloofd. En daar zit het probleem. Johannes had kritiek op het huwelijk van Herodias met de vrouw van zijn stiefbroer. Om met haar te trouwen scheiden hij van zijn eerste vrouw, en dat was tegen Gods wet. Koning Herodes was bang dat Johannes de Doper het volk tot een opstand zou oproepen. Omdat te voorkomen werd de Doper in het gevang gegooid.

Ik wil dat u  op een schaal het hoofd van Johannes de Doper geeft

Koning Herodes vond de gevangenneming van Johannes een feestje waard. Veel vooraanstaande gasten werden uitgenodigd. Het hoogtepunt van het feest bleken de danskunsten van zijn bonusdochter Salomé te zijn. Om haar te bedanken bood Herodes haar aan om haar te geven wat ze maar wenste. Na kort beraad met haar moeder wilde Salomé het hoofd van Johannes op een schaal. Dit was echt door haar moeder ingegeven want zij was de kritiek op haar relatie met Koning Herodes spuugzat. Goed, belofte maakt schuld maar Herodes wilde eigenlijk onze Johan helemaal niet onthoofde omdat hij bang was voor de reactie van het volk. Maar om niet af te gaan tegenover zijn gasten liet hij de Doper toch onthoofde. Zijn hoofd werd op het feest nog op een schaal aangeboden aan Salomé en Herodias, precies zoals ze het wilden. En dat is het verhaal achter de onthoofding van Johannes de Doper.

Internationale dag tegen Kernproeven

Op 16 juli 1945 werd door de Verenigde Staten de allereerste kernproef ooit gehouden. Sindsdien werden wereldwijd meer dan 2.000 atmosferische, onderwater- of ondergrondse kernproeven uitgevoerd. De eerste jaren dacht men weinig na over de verwoestende gevolgen die kernproeven hebben. Laat staan dat men aan de gevaren van nucleaire fall-out dacht. Echter, de geschiedenis heeft ons laten zien en beleven welke gevolgen (mislukte) gecontroleerde kernwapenproeven hebben gehad en nog steeds hebben. En de alles vernietigende kernwapens worden steeds krachtiger en krachtiger en komen in de handen van landen waarvan ik denk…doe maar even niet.

Kernwapens? Daar zeg ik vierkant NEE tegen!

Kijk, de doorsnee wereldburger weet echt wel dat er gevaren kleven aan kernwapens en kernproeven en dat deze bedreigingen vormen voor mens en milieu. De doorsnee wereldburger wil deze wapens ook helemaal niet. Ik, als doorsnee wereldburger, wil ook alle kernwapens uit de wereld en een verbod op kernproeven. Maar hoe zit het met de regeringen en machthebbers van de landen over de hele wereld? Als ik kort door de bocht commentaar mag leveren dan komt het hier op neer: ja zeggen, nee doen!

Resolutie 64/35 wordt unaniem aangenomen

Het is dit jaar 12 jaar geleden dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 2 december 2009 unaniem via een resolutie besloot om 29 augustus tot de Internationale Dag tegen Kernproeven uit te roepen. De resolutie roept op tot bewustwording en voorlichting over de effecten van testexplosies van  kernwapens of andere nucleaire explosies, en de noodzaak om er mee te stoppen. Uiteindelijk is nucleaire ontwapening en de volledige eliminatie van kernwapens de enige absolute garantie om van de dreiging en het gebruik van kernwapens af te komen.

Omdat de de Algemene Vergaderingen van overtuigd is dat nucleaire ontwapening en de totale uitbanning van kernwapens de enige absolute garantie zijn tegen het gebruik of de dreiging van kernwapens, is  26 september uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Totale Uitbanning van Kernwapens. De eerste keer werd deze dag in 2014 georganiseerd.

Deel dit bericht