afbeelding versterkt palmzondag

28 maart – Palmzondag | Holifeest in Nederland | Dag van de Motorrijder (BE)

Palmzondag

Palmzondag (ook wel Palmpasen genoemd) valt op de laatste zondag van de vastenperiode en is de eerste dag van de Goede Week. Voor de niet christenen onder ons: de Goede Week is de week vanaf Palmzondag tot Stille Zaterdag. In deze week worden ook Witte Donderdag en Goede Vrijdag gevierd. Palmpasen is ook de dag waarop herdacht wordt dat Jezus op een ezeltje Jeruzalem binnen reed en werd binnengehaald door een juichende menigte die met palmtakken zwaaide en “Hosanna” riepen.

Op Palmzondag loop je de Palmpasenoptocht

Een van de tradities met Palmpasen is dat kinderen rondlopen met een palmpaasstok: een met palm of buxus versierde stok in de vorm van een kruis, waaraan vruchten, slingers, en verschillende snoepjes hangen. Bovenop kraait een haantje van brood. Sommige Palmpasen optochten zijn afgelast, andere gaan gewoon door en weer andere dorpen/gemeenten kiezen voor een online Palmpasen optocht. Alle info is makkelijk te vinden op het internet, kwestie van even googelen.

Hoe maak je eigenlijk een goede palmpaasstok?

De korte versie: maak van twee houten latten of stokken een kruis en omwikkel die met gekleurd papier of lint. Versier het kruis met een palmtakje, haantje van brood, sinaasappel en met één of meerdere slinger(s) van bijvoorbeeld pinda’s, rozijnen, eitjes, gekleurd snoep en gedroogd fruit. Nu maar hopen dat er bij in jou gemeente/wijk een Palmpasenoptocht wordt georganiseerd, zo niet dan ben je toch leuk aan het knutselen geweest.

Hoe maak je een haantje van brood?

Boven op de stok zit een Paashaantje van wit brooddeeg. Men noem ze ook wel Palmpasen haantjes of haantjepik. Eeuwenlang worden ze gebakken en gegeten rond de paasdagen. Onderstaande tekst heb ik van xandrabaktbrood.nl geplukt. Zij zegt: de broodjes uit dit recept zijn te klein voor op een palmpaasstok, maar op de mooi gedekte paastafel zullen ze beslist een aandachtstrekker zijn. Ik ga hier niet heel het recept neerzetten, die vind je terug als je op xandrabaktbrood.nl klikt. Ik eindig deze blog met de volgende wijze woorden:

Palm Palmpasen
Hei koerei
Over enen zondag
Hebben wij een ei

Een ei, is geen ei
Twee ei is een half ei
Drie ei is een Paasei

Onderstaande dagen hebben een ander invulling gekregen:

Deel dit bericht