28 juli – Natuurbeschermingsdag | Hepatitis Dag

Wereld Natuurbeschermingsdag

We plegen roofbouw op de natuur en vervuilen de aarde, kortom door onze manier van leven maken wij de natuur kapot. En zonder natuur is er géén leven op aarde mogelijk! Om ons bewust te maken van ons destructief gedrag is World Nature Conservation Day (Natuurbeschermingsdag) door de Verenigde Naties in het leven geroepen.

We moeten ons zeker op Natuurbeschermingsdag realiseren dat wij de natuur harder nodig hebben dan de natuur ons. Zonder de natuur zouden wij niet eens bestaan; van de lucht die we inademen tot aan de grondstoffen die we nodig hebben om producten te maken, alles wordt geleverd door de natuur. Klaarblijkelijk zijn we ons daar niet van bewust want elke dag pleegt de mensheid doelbewust een aanslag op de natuurlijke bronnen van de aarde, alleen maar om de consumptiemaatschappij draaiende te houden.

Wereld Hepatitis Dag

Hepatitis (leverontsteking) is een verzamelnaam voor ontstekingsverschijnselen van de lever. Vaak is een virus de oorzaak van hepatitis. Is dit het geval dan spreken we van een virale hepatitis. Er zijn verschillende virussen die hepatitis kunnen veroorzaken. De bekendste zijn het hepatitis A-, B-, C-, D- en E-virus. Voor uitgebreide informatie verwijs ik je graag naar de website van hepatitisinfo.nl, daar kun je alles terugvinden over de virussen en de gevolgen.

Deze ziekte is een sluipmoordenaar

De meeste mensen hebben nog eens niet in de gaten dat ze een leverontsteking hebben omdat de symptomen (onder andere spier- en gewrichtspijnen, misselijkheid en buikpijn) ook bij andere ziektes te plaatsen is. Je kan zelfs besmet zijn zonder klachten te hebben. Vaak ben je dus te laat en is je lever al zwaar beschadigd op het moment dat je de diagnose te horen krijgt.

Find the missing millions

In 2016 hebben alle landen van de wereld besloten om de strijd aan te gaan tegen virale hepatitis. Gelukkig wordt er al wat vooruitgang geboekt met het terugdringen maar we zijn er nog niet. Daarom dringt de Wereldgezondheidsraad op World Hepatitis Day er bij alle landen op aan om het thema “Investeren in het elimineren van hepatitis” actief te promoten.

Om de wereldwijd overeengekomen doelstellingen voor de eliminatie van hepatitis in 2030 te bereiken zullen er extra investeringen nodig zijn. Want nog steeds sterven er door virale hepatitis B en C jaarlijks meer dan 1,4 miljoen mensen. En is daarmee na tuberculose de tweede belangrijkste dodelijke infectieziekte ter wereld, en 9 keer meer mensen zijn besmet met hepatitis dan met HIV.

Ongediagnosticeerde virale hepatitis

Er vallen zoveel slachtoffers omdat wereldwijd meer dan 320 miljoen mensen met virale hepatitis B en C rondhuppelen zonder dat ze weten dat ze het hebben. En dat is wreed want hepatitis is te voorkomen, te behandelen en, in het geval van hepatitis C, te genezen. Mits één ieder zich bewust is van de symptomen zou dat duizenden doden per dag schelen. Wereld Hepatitis Dag is dus een dag waarop er actief campagne wordt gevoerd om het bewustzijn over virale hepatitis te vergroten en actief gezocht wordt naar de ontbrekende miljoenen.

Deel dit bericht