afbeelding versterkt nationale gedichtendag

28 januari – Nationale Gedichtendag | Internationale Lego Dag | Dag van de Gegevensbescherming | Europese Dag van de Privacy | Werelddag voor Maatschappelijke Betrokkenheid | Poëzieweek

Nationale Gedichtendag

Ik kan mijn blog op Nationale Gedichtendag niet beter openen dan het delen van onderstaand gedicht over de rellen van de afgelopen dagen. Dit prachtig, positief gedicht is geschreven door Jochem Myjer. En positiviteit is wat we nodig hebben tijdens deze intrieste tijden. Met Troep Troopers Tongelre (de 3 T’s) heb ik als vrijwilliger afgelopen maandagochtend ook geprobeerd om wat positiviteit te brengen in mijn Eindhoven. Samen met de Ergon hebben de 3 T’s en echt tientallen andere vrijwilligers de kapot geslagen Eindhovense binnenstad opgeruimd. Dit initiatief werd door de (landelijke) pers breed omarmd. En kreeg landelijke navolging. Ik richt me nu even tot de raddraaiers, de relschoppers, het gespuis, geteisem en andere eencellige: WIJ ZIJN MET MEER! En met deze woorden sluit ik dit gedeelte over de Nationale Gedichtendag af.

Gedicht geschreven door Jochem Myjer

Ik zie vrijwilligers die het puin van de rellen opruimen.
Ik zie berichten van voetbalsupporters die de politie (willen) helpen.
Ik zie in onze straat dat iedereen, die in quarantaine moet, geholpen wordt met boodschappen en andere zaken.
Ik zie leraren die hun best doen om er online iets van te maken voor hun schoolkinderen, die hun klasgenoten zo missen.
Ik zie berichten van mensen die met creativiteit en inventiviteit de humor van deze situatie altijd proberen in te zien.
Ik zie elke dag dat men elkaar grappige filmpjes doorstuurt om maar te blijven lachen.
Ik lees ook dat we er bijna zijn en iedereen weet dat de laatste loodjes altijd het zwaarst zijn.
Ik zie ook zoveel positiviteit bij ondernemers/artiesten/horecaondernemers die terwijl hun bedrijf op instorten staat, blijven zoeken naar creatieve oplossingen om de storm uit te zitten.

Ik zie naast alle ellende ook zoveel positiviteit dat ik weiger dat beeld te laten vertroebelen door 1 procent van de bevolking.

Liefs Jochem

Internationale Lego Dag

Lego, wie kent het niet. Maar wie kent het verhaal achter de speelgoedbouwsteentjes en de internationale lego dag niet? We gaan terug naar het jaar 1932 en strijken neer in de Deense stad Billund. Het was daar en toen dat timmerman Ole Kirk Christiansen begon met het maken van houten speelgoed omdat de vraag naar meubels afnam. De mensen waren in die tijd arm en hadden niet veel geld om zijn houten trekpoppen, spaarpotten, auto’s en vrachtwagens te kopen. Daarom kwam Christiansen op het idee om kleine houten bouwsteentjes te fabriceren. Dat werd een succes. In 1934 kreeg zijn bedrijf de naam LEGO. Een samentrekking van de Deens woorden leg godt, wat speel goed betekent.

Het bedrijf begon in 1947 met het maken van plastic speelgoed, en met in elkaar grijpende stenen in 1949. Ze werden Automatic Binding Bricks genoemd en waren gebaseerd op Kiddicraft Self-Locking Bricks. Op 28 januari 1958 patenteerde LEGO een belangrijke verbetering: door buisjes in de onderzijde van de steentjes te plaatsen, konden ze op meer manieren aan elkaar verbonden worden en zaten ze ook steviger aan elkaar. Dat werd het legosteentje zoals we dat vandaag de dag kennen.

Er staan voor vandaag nog meer dagen/week op de kalender:

Deel dit bericht