28 februari – (Inter)Nationale Zeldzameziektendag | Wereld RSI-dag

Internationale Zeldzameziektendag

Rare Disease Day is een initiatief van Eurordis, de Europese patientenorganisatie voor zeldzame aandoeningen. De belangrijkste doelstelling van Rare Disease Day is om de vaak chronische, progressieve en levensbedreigende zeldzame aandoeningen, hun impact op het leven van patiënten en hun naasten in de publiciteit te brengen. Zeldzameziektendag valt elk jaar op de laatste dag van februari. Laat op deze dag weten dat je aan ze denkt met #Rarediseasechallenge.

Nationale Zeldzameziektendag

Ongeveer één miljoen Nederlanders hebben te maken met één van de minimaal 7.000 verschillende, ernstige zeldzame aandoeningen. Nederlands Nationale patiëntenorganisatie voor zeldzame en genetische aandoeningen en vertegenwoordiger van Eurordis in Nederland (VSOP) organiseert in Nederland jaarlijks de Nationale Zeldzameziektendag.

Vandaag wordt ’s middags de Nationale Conferentie Zeldzame Aandoeningen (www.ncza.nl) gehouden in het NBC congrescentrum te Nieuwegein. ’s Avonds vindt onder meer de uitreiking van de Zeldzame Engel Awards plaats. Het motto van de dag is: Onderzoek op de agenda!

Wereld RSI-dag

De met RSI klachten lopende Canadese Catherine Fenech (Toronto) lanceerde in 2000 de eerste “International RSI Awareness Day”. Zij koos bewust voor de schrikkeldag 29 februari als dé RSI bewustwordingsdag. Maar natuurlijk wordt er ook in niet-schrikkeljaren aandacht gegeven aan RSI, dan valt de Internationale RSI-dag op de laatste dag van februari. Het doel was om aandacht te krijgen van het publiek, het bedrijfsleven en de overheid voor werkgerelateerde aandoeningen aan het bewegingsapparaat die met overbelasting van spieren, pezen en skelet te maken hebben. De gevolgen van RSI verstrekkend, het kan leiden tot jarenlange (gedeeltelijke) invaliditeit.

De Nederlandse RSI-Vereniging richt in 2017 haar pijlen op de toenemende RSI-klachten bij schoolgaande kinderen door overmatig gebruik van apparaten als laptops en smartphones. De vereniging vraagt meer aandacht voor verantwoord devicegebruik en bewegen bij schoolgaande kinderen.

KANS

In de volksmond wordt RSI vaak geassocieerd met de termen muisarm, tenniselleboog of de sms-duim maar dat dekt de lading niet helemaal. De afkortingen KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouders) en AKB (Arbeidsgebonden Klachten aan het Bewegingsapparaat) omschrijven de klachten eigenlijk beter dan de afkorting RSI alleen de afkortingen KANS en AKB zijn niet echt ingeburgerd. Beroepsgroepen waar de meeste klachten voorkomen zijn:

  • naaisters (47%)
  • metselaars, timmerlieden en andere bouwvakkers (43%)
  • laders, lossers en inpakkers (42%).
  • secretaresses en typistes (38%)

Waardoor krijg ik RSI?

Globaal zijn een viertal condities die, al dan niet gecombineerd met eenzijdig werk en stress, rsi-klachten kunnen veroorzaken.

  • herhaaldelijke bewegingen
  • een constante slechte houding
  • geforceerde bewegingen
  • onvoldoende rustpauze

We weten allemaal dat een goede (werk)houding ook erg belangrijk is maar dat wordt vaak vergeten.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.