afbeelding versterkt vuurwerkverbod 2021

28 december – Vuurwerkverbod 2021 | Dag van de Onnozele (Onschuldige) Kinderen

Vuurwerkverbod 2021

Onze hond Buster (overleden in 2015) was doodsbang voor vuurwerk, het was hartverscheurend om dit te zien. Nu hebben we een Chihuahua van bijna 7 jaar (ex-broodfokteefje) en een 5 jaar oude (jonge) Shih Tzu reu. En wat waren we vorig jaar blij met het vuurwerkverbod, en blij dat men zich er redelijk aanhield. Want helaas ons reutje Bas is net zo bang voor vuurwerk als onze Buster ooit was. Bas zit al sinds 2 weken aan de rustgevende pillen. Het wordt nu zo erg dat hij alleen met lichte dwang nog buitenshuis een kleine en grote boodschap gaat doen. Je kunt je voorstellen dat we blij waren met vuurwerkverbod 2021.

Echter, je merkt dat mensen zwaar corona-moe zijn en, sorry voor mijn taalgebruik, schijt aan alles hebben. Wat is het jammer dat de pakkans zo klein is. Want ik gun iedere overtreder van het vuurwerkverbod een dikke vette boete. Het zijn niet alleen de huisdieren die in de stress schieten, kleine kinderen kunnen niet slapen en voor mensen met PTSS is deze tijd werkelijk waar een nachtmerrie

Waarom ik voor vuurwerkverbod ben

Waarom houdt jij je niet aan het vuurwerkverbod? Waarom koop je (illegaal) vuurwerk en steek je dat al af vanaf half november? Wat is daar de lol van? Waarom steek je vuurwerk af en gooi je dat naar (huis)dieren? Leg me de logica hierachter eens uit. Ik ben helemaal niet voor een algeheel vuurwerkverbod, maar als jij je niet aan de spelregels kunt houden dan ja. Dan ligt een vuurwerkverbod voor altijd op de loer. Niet echt bijzonder bijdehand! Dus ik zeg de legendarische woorden van Barry Stevens: vooral doorgaan!

Dag van de Onnozele (Onschuldige) Kinderen

Kijk dat krijg je als je niet christelijk bent opgevoed bent, ik kon me het niet voorstellen dat er een feestdag is voor onnozele kinderen. Ik denk bij het woord onnozel aan de synoniemen schaapachtig, schlemielig, simpel of sullig? In dat kader gezien kun je wellicht mijn verbazing begrijpen dat er een speciale herdenkingsdag is voor onnozele kinderen. Onnozel stamt af van het woord onnosel; de Middelnederlandse vertaling van het Latijnse woord innocens, dat onschuldig en onschadelijk betekent. En als je dan het verhaal leest over het ontstaan van deze dag dan vind ik het toch een beetje luguber hoe we aan de Dag van de Onnozele Kinderen komen. Wat blijkt?

Koning Herodes I

Op het moment dat koning Herodes I van de drie wijzen uit het oosten hoorde dat er in Bethlehem een nieuwe Joodse koning was geboren werd hij bang voor zijn eigen positie. Nadat de wijzen in een droom zagen dat Herodes de nieuwe Joodse pasgeboren koning wilde doden, leidden ze hem om de tuin. Op het moment dat koning Herodes I daar achter kwam werd hij woedend en als vergelding liet hij alle jongetjes van onder de twee jaar in Bethlehem en omgeving vermoorden zodat de nieuw geboren koning zou worden vermoord. De vermoordde onschuldige en onschadelijke jongetjes worden gezien als de eerste martelaren en worden daarom herdacht.

Hoezo zijn dromen bedrog?

Het kindje Jezus ontsprong de dans omdat zijn vader Jozef in een droom een boodschap van een engel had gekregen. De engel vertelde over de aanstaande moordpartij onder pasgeboren jongetjes. Jozef besloot toen om met het gezin naar Egypte te vluchten. Daar bleven ze tot aan de dood van koning Herodes I.

Hoe wordt deze dag vandaag de dag gevierd?

Hoe wordt deze dag, vandaag de dag, gevierd? Volgens oud gebruik mag de jongste uit het gezin vandaag bepalen wat er gegeten wordt en is ook de baas in het gezin. Veel vroeger gingen de kinderen, net als bij Sint Maarten, de straat op om te bedelen voor snoep en geld. Typisch was dat de kinderen verkleed gingen als volwassenen. Vooral in zuidelijk Nederland en Noord Vlaanderen vieren kinderen het Onnozele-kinderenfeest. Daarentegen wordt er in Spaanstalige landen op Dag van de Onnozele Kinderen grappen uitgehaald zoals wij doen op 1 april.

Deel dit bericht