28 december – Dag van de Onnozele Kinderen

Dag van de Onnozele Kinderen?

Kijk dat krijg je als je niet christelijk opgevoed bent, het bestaan van een speciale dag voor onnozele kinderen is helemaal aan mij voorbij gegaan . Bij het woord “onnozel” denk ik aan de synoniemen schaapachtig, schlemielig, simpel of sullig. Dus dan kun je mijn verbazing wel begrijpen dat er blijkbaar een speciale herdenkingsdag is voor “onnozele kinderen”.

Onnozel

Onnozel stamt af van het woord onnosel; de Middelnederlandse vertaling van het Latijnse woord innocens, dat “onschuldig” en “onschadelijk” betekent. En als je dan het verhaal leest over het ontstaan van deze dag…vind het dan toch een beetje luguber hoe we aan de Dag van de Onnozele Kinderen komen.

Koning Herodes I

Op het moment dat koning Herodes I van de drie wijzen uit het oosten hoorde dat er in Bethlehem een nieuwe Joodse koning was geboren werd hij bang voor zijn eigen positie. Nadat de wijzen in een droom zagen dat Herodes de nieuwe Joodse pasgeboren koning wilde doden, leidden ze hem om de tuin. Op het moment dat koning Herodes I daar achter kwam werd hij woedend en als vergelding liet hij alle jongetjes van onder de twee jaar in Bethlehem en omgeving vermoorden zodat de nieuw geboren koning zou worden vermoord.

De vermoordde “onschuldige en onschadelijke ” jongetjes worden gezien als de eerste martelaren en worden daarom herdacht.

En dan maar zingen dat dromen bedrog zijn.

Het kindje Jezus ontsprong de dans omdat zijn vader Jozef in een droom een boodschap van een engel had gekregen. De engel vertelde over de aanstaande moordpartij onder pasgeboren jongetjes. Jozef besloot toen om met het gezin naar Egypte te vluchten. Daar bleven ze tot aan de dood van koning Herodes I.

Op een gegeven moment verscheen er weer een engel in een droom bij Jozef. De engel zei: “ Zij die het kind naar het leven stonden zijn gestorven”. Daarop vertrok Jozef met zijn gezin naar het land Israël. Tijdens zijn tocht naar Israël hoorde Jozef dat een familielid van koning Herodes I koning van Judea was geworden.
Dat was geen gunstige ontwikkeling. Nadat Jozef in een droom werd gewaarschuwd om naar Israël te gaan besloot hij om naar de stad Nazareth in Galilea te gaan. En dat is waarom Jezus (de Nazarener) zijn kinder- en jeugdjaren doorbracht in Nazareth in Galilea.

Hoe wordt deze dag vandaag de dag gevierd?

Volgens oud gebruik mag de jongste uit het gezin vandaag bepalen wat er gegeten wordt en is ook nog eens de baas in het gezin. Vroeger gingen de kinderen, net als bij Sint Maarten, de straat op om te bedelen voor snoep en geld. Typisch was dat de kinderen verkleed gingen als volwassenen.

In Spaanstalige landen wordt op de Dag van de Onnozele Kinderen grappen uitgehaald zoals wij doen op 1 april.

Vooral in zuidelijk Nederland en Noord Vlaanderen vieren kinderen het Onnozele-kinderenfeest.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.