afbeelding ondersteunt ergotherapiedag

27 oktober – Wereld Ergotherapiedag | Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed

Wereld Ergotherapiedag

Wereld Ergotherapiedag is een initiatief van de World Federation of Occupational Therapists (WFOT) en wordt sinds 2010 georganiseerd. Het wereldwijde thema van 2020 is: “Reimagine Doing”. Vertaald naar het Nederlands komt Google uit op: een nieuwe kijk op doen. Ik kom meer uit op: opnieuw ontdekken. Zeker in combinatie met het werk wat ergotherapeuten doen. Zij helpen patiënten het leven opnieuw te ontdekken zodat zij weer volop en actief aan het leven kunnen deelnemen.

De ergotherapeuten hebben tijdens deze covid-19-pandemie hun handen vol aan mensen die het geluk hebben gehad om dit virus te overleven. Patiënten die na een wekenlang verblijf op de ic moeten gaan revalideren. Je kunt het je haast niet voorstellen maar er zijn patiënten die nog eens geen koffiekopje meer kunnen optillen of zich niet meer zelfstandig kunnen aankleden. Tijdens deze gezondheidscrisis komt Wereld Ergotherapiedag als geroepen .

Waarom zijn ergotherapeuten belangrijk?

De ergotherapeut helpt je wanneer je door ziekte of gezondheidsklachten problemen ondervindt bij het uitvoeren van de dagelijkse handelingen. Maar ook wanneer je moeite hebt om je eigen handtekening te zetten of wanneer je eindelijk die scootmobiel hebt maar er toch niet op durft te rijden.

Ergotherapie kent verschillende handelingsgebieden:

  • zelfredzaamheid (bijvoorbeeld wassen, aankleden, eten),
  • productiviteit (bijvoorbeeld werken, huishouden) en
  • vrije tijd (bijvoorbeeld hobby’s, sociale contacten)
  • wonen (bijvoorbeeld aanpassen van de leefomgeving)
  • mobiliteit (bijvoorbeeld gangreëducatie, rolstoeltraining)

Zonder de ergotherapeut was ik er slechter aan toe

Vanwege mijn MS heb ik ook ergotherapie gevolgd omdat ik te maken kreeg met onder meer een verminderde fijne motoriek. De ergotherapeut heeft mijn geleerd hoe ik bijvoorbeeld een knoopje van een blouse wél los kan krijgen of dicht kan maken, hoe ik het beste een pen kan vasthouden of mes en vork. En heeft mij gewezen op hulpmiddelen die het leven met een verminderde fijne motoriek makkelijker maken. Ergotherapeuten zijn voor mijn dagelijks functioneren belangrijk geweest.

Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed

De Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed is een belangrijk initiatief van zowel UNESCO als de Coordinating Council of Audiovisual Archives Associations (CCAAA) om audiovisuele specialisten en instellingen te eren. Want zij beschermen ons erfgoed voor toekomstige generaties. De dag is tevens bedoeld om het bewustzijn rondom de gevoeligheid en kwetsbaarheid van het audiovisueel erfgoed te vergroten. Wat is dat: audiovisueel erfgoed? Dat zijn audiovisuele documenten; zoals films, radio- en televisieprogramma’s, geluidsopnamen en bewegende beelden. Natuurlijk worden de audiovisuele conserveringsprofessionals en -instellingen vandaag niet vergeten. Dit jaar is het thema van de Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed “Your Window to the World“.

Deel dit bericht