afbeelding versterkt pesach

27 maart – Pesach | Earth Hour | Zomertijd | Werelddag voor het Einde van de Visserij | Viagra dag | Nationale Bitterballendag | Landelijke Ligfietsdagen | Internationale Whisk(e)y Dag | Autismeweek | Landelijke Compostdag | Wereldtheaterdag

Pesach

Belangrijk om te weten is dat Pasen geen oorspronkelijk christelijk feest is. De Joden kenden het paasfeest, Pesach, al lang voor dat Jezus was geboren. Met Pesach wordt namelijk de Exodus herdacht, het einde van de joodse slavernij in Egypte en de uittocht van de Israëlieten uit het oude Egypte onder leiding van Mozes. God gaf de opdracht om op de vooravond van de uittocht een maaltijd te breiden die snel en makkelijk te maken was en die staand gegeten moest worden. Waarom staand? Men moest snel kunnen vluchten. De maaltijd bestond uit Matzes en uit het eten van een vooraf geslacht lam, zo is het Pesachmaal ontstaan. Pesach wordt ook het lentefeest genoemd dat weer alles te maken heeft met het begin van nieuw leven, zoals de Exodus ook het begin van een nieuw leven was.

Paasdagen zijn gekoppeld aan Pesach

Het christelijke Paasfeest is gekoppeld aan het joodse Paasfeest. Dat is de reden dat de datum waarop Pasen valt berekend wordt vanuit de Joodse maankalender en niet vanuit onze jaarkalender.
Op 21 maart beginnen de dagen weer langer te worden en de nachten korter, de wedergeboorte van het licht en daarom wordt dat ook als het begin van de lente gezien. Deze wedergeboorte van het licht is het best te zien bij volle maan en zoals je weet is de stand van de maan nooit hetzelfde. Omdat besloten is dat Pasen op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente wordt gevierd verspringt de datum. Je kunt Pasen als het ijkpunt zien van waaruit andere christelijke feest- of gedenkdagen worden berekend.

Earth Hour

Ik kan me voorstellen dat er niet meteen een belletje gaat rinkelen als ik het heb over Earth Hour. De Earth Hour-beweging (WWF en partners) is de initiator van het jaarlijkse mondiale symbolische “licht-uit” evenement. De Earth Hour-beweging is een grassroot-beweging die ontstaan is uit pure liefde voor onze planeet. Het is een katalysator geworden voor een positieve impact op het milieu en heeft grote wetswijzigingen veroorzaakt door gebruik te maken van de macht van de mensen. Miljoenen mensen in meer dan 180 landen doen jaarlijks mee

Geen fysieke evenementen

In 2021 geen fysieke evenementen maar wel een livestream, genaamd: Earth Hour LIVE! Bekende Nederlanders geven tijdens de livestream de natuur een stem. Tijdens Earth Hour LIVE komen muziek, inspirerende verhalen van bijzondere gasten, dilemma’s én entertainment aan bod. Wat allemaal dan? Nou bijvoorbeeld een live optreden van Danny Vera en een mini-show van cabaretier Guido Weijers. De livestream komt vanuit de radiostudio van Armin. Als het licht uitgaat om 20:30 uur, gaat de livestream op zwart. Je kan dan Earth Hour LIVE verder als audiostream beluisteren. Ik zeg: doen!

Nog 9 dagen waarvan 2 een andere invulling hebben gekregen:

———————————————————————————————————————–

Deel dit bericht