ondersteunt dag van de zonnebril

27 juni – Dag van de Zonnebril | Ananas Dag | Dag voor Micro-, Midden- en Kleinbedrijf | Wereld Smurfen Dag | Dag van het Wad | Nederlandse Veteranendag | Afrikadag | Dag van de Rail

Dag van de Zonnebril

In Amerika organiseert het bedrijf Vision Monday de Nationale Dag van de Zonnebril al jaren met groot succes. Vision Monday wil deze dag internationaal maken omdat zij van mening is dat alle optische retailers, ongeacht in welk land dat je woont, moeten blijven benadrukken dat het dragen van UV beschermde brillen echt belangrijk is. Hoe bereik je de mensen met je boodschap? Roep een internationale “dag van” in het leven en koppel hier leuke acties, aanbiedingen en uitdagingen aan vast zoals de #SunglassSelfie. Of doe mee met de Tik Tok zonnebril uitdaging.

Bescherm je ogen!

Niet alleen Vision Monday maar ook het Oogfonds geeft het dringende advies om je ogen goed te beschermen tegen ultraviolette straling (UV-straling). UV-blootstelling is namelijk een risicofactor of zelfs de oorzaak van het ontstaan en ontwikkeling van een groot aantal oogaandoeningen waar je pas op latere leeftijd last van krijgt.

Welke oogaandoeningen?

Denk hierbij aan een lichtgele zwelling in het slijmvlies van het oog (pingueculum), overgroei van het slijmvlies over het hoornvlies (pterygium), beschadiging van het hoornvlies (UV-keratoconjunctivitis), staar (cataract), slijtage van het netvlies (macula degeneratie), oculaire melanoom (zeldzame kanker van het oog) en klimatologische druppel keratopathie.

De pupil van kinderogen zijn groter en de ooglens bevat minder beschermend pigment en daardoor zijn kinderogen nog kwetsbaarder voor schadelijke ultraviolette straling (UV-straling) dan ogen van volwassenen.

Waar moet een goede zonnebril aan voldoen?

  • het geeft 100% Uv-bescherming (100% UV of UV400)
  • glazen en montuur moeten goed passen: het UV-licht mag je ogen niet via de boven-, onder- of zijkant bereiken
  • de bril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4; in de zomer kan je het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3.
  • de glazen moeten optisch zuiver zijn en gemaakt van onbreekbaar polycarbonaat

Internationale Ananas Dag

Als kokosnoten hun eigen “dag van” (2 september) hebben, en zelfs de aardbei (8 januari) dan kan de ananas natuurlijk niet achterblijven. Dat is de reden dat we vandaag Internationale Ananasdag vieren. En de beste manier is om een lekker ananas cocktail te maken c.q. te bestellen en er met volle teugen er van te genieten.

Wat ik overigens niet wist is dat in Europa in vroegere tijden de ananas een echt statussymbool was en dat internationaal gezien de ananas zelfs het symbool van gastvrijheid was en is. Ik was er ook altijd van overtuigd dat kolommen bij de oprijlaan van deftige huizen versierd waren met dennenappelen, klaarblijkelijk zijn dat gestileerde ananassen. Zo leer je nog eens wat op de Internationale Ananas Dag. Oh ja, het credo van de dag: wees creatief met ananas!

Onderstaande dagen staan ook gepland voor vandaag:

Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht