afbeelding belicht howl at the moon day

26 oktober – Howl at the Moon Day | Intersekse Bewustwordingsdag | Fairtradeweek | Dag van de Stad

Howl at the Moon Day

Als je Howl at the Moon Day (→ Huil als een Wolf naar de Maan Dag) ziet staan dan kun je misschien denken dat ik een paar dagen te vroeg ben met de Howl at the Moon Day. Vaak wordt gezegd dat wolven alleen huilen bij volle maan, en dat is het niet vanavond. Op 31 oktober is het pas volle maan heb ik gelezen. Maar buiten dat, wolven huilen niet alleen bij volle maan, Wolven huilen als het bijna donker is, dan zijn ze namelijk het actiefst. Tijdens volle maan nacht zie je de wolven wel vaker lopen dan tijdens een donkere nacht. Maar ze huilen dan echt niet meer dan op andere dagen!

En dat is één van de redenen dat een dag als Howl at the Moon Day bestaat. Om mensen meer voorlichting te geven over wolven. Want vaak worden wolven alleen maar gezien als plaagdieren, die schapen doden en andere dieren in gevaar brengen. Wolven zijn prachtige, majestueuze dieren en vormen een essentieel onderdeel voor het ecologisch evenwicht van de natuur.

How do you Howl?

Bij het speuren naar meer informatie kwam ik wolveninnederland.nl tegen. Een super interessante website over de wolven in ons kikkerlandje. Hoe je Howl at the Moon Day viert? Je gaat vanavond naar buiten en gaat huilen naar de maan. Aaahoeoeoe

Intersekse Bewustwordingsdag

Intersekse wordt niet gezien als een identiteit. Het is iets wat je hebt, niet wat je bent en daarom wordt er gesproken over een intersekseconditie. De term intersekse wordt gebruikt als parapluterm voor mensen die geboren zijn met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken vertoont. Volgens de norm ben je een man als je XY-chromosomen, penis, testes en het hormoon testosteron hebt en ben je een vrouw als je XX-chromosomen, vagina, eierstokken, baarmoeder en het hormoon oestrogeen hebt. Maar wat als je nu als meisje wordt geboren met XY-chromosomen of als jongen met XX-chromosomen? Wat dan? Dan voldoe je niet meer aan “de norm”. Op nnid.nl staat meer informatie over dit onderwerp.

Differences of Sex Development

De medische term DSD staat voor Disorders of Sex Development of Differences of Sex Development en is niet hetzelfde als intersekse. Het gaat wel over dezelfde groepen maar waar intersekse over mensenrechten gaat, gaat DSD over lichamelijke problemen en de medische behandeling. Mensen met een intersekseconditie ondervinden hiervan geen pijn, gaan er ook niet aan dood en kunnen hier niet van genezen omdat het namelijk geen ziekte is. Dat is de belangrijkste reden dat intersekse activisten liever niet het woord DSD gebruiken. Het zijn vaak medici en patiëntenorganisaties die deze term gebruiken.

Fairtradeweek

Niet één maar twee Fairtrade weken worden er dit jaar georganiseerd door de Stichting Max Havelaar. Afgelopen zaterdag begon de najaarseditie en deze duurt tot en met 1 november. Gedurende de landelijke campagneweek kun je in duizenden supermarkten en winkels Fairtrade producten met korting kopen. Deze actie moet ertoe leiden dat wij, de consument, stil staan bij het belang van eerlijke handel.

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht