26 mei – Week van de Schildklier (25-31 mei )


 
Tijdens de Week van de Schildklier wordt elk jaar een ander thema gekozen, het thema voor dit jaar is:
‘Je bent jong en je hebt een schildklieraandoening. Wat doe je dan?’

Waarom is de schildklier belangrijk?

De schildklier is een endocriene klier, dat betekent dat de klier hormonen maakt en verspreidt.
De twee belangrijkste hormonen die de schildklier maakt worden T3 (Tri-joodthyronine) en T4 (Thyroxine) genoemd. Deze twee hormonen hebben invloed op de stofwisseling van ( bijna ) alle lichaamscellen en lichaamsweefsels. Ze zijn onmisbaar voor de volgende processen:
Celstofwisseling
Voedselverwerking (spijsvertering)
Hartslag en zuurstofcirculatie
Lichamelijke groei en ontwikkeling
Instandhouding en uitbreiding van zenuwstelsel
Temperatuur (indirecte thermostaat-functie)
Vetverbranding
Spierspanning en werking van gewrichten
Vochthuishouding
Psyche en hersenactiviteit

Kinderen met schildklierenaandoeningen.

Als kinderen de hielprik krijgen worden ze gescreend op allerlei ziekten, ook worden ze gescreend op de aangeboren schildklierafwijking CHT ( of indirect CHP ). Dankzij de hielprik kan de aandoening snel worden ontdekt en meteen met een behandeling worden gestart en kunnen ernstige gevolgen worden voorkomen.

De niet-aangeboren schildklieraandoening bij jonge kinderen zijn bijvoorbeeld de traag-werkende schildklier of overactieve schildklier of zelfs kanker.

Wat is CHT en CHP?

CHT staat voor Congenitale Hypothyreoïdie. Congenitaal betekent aangeboren, hypothyreoïdie is een tekort aan schildklierhormoon waardoor CHT dus letterlijk betekent: aangeboren tekort aan schildklierhormoon. Dit tekort kan gevolgen hebben voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Elk jaar krijgen zo’n 80 kinderen daar mee te maken.

CHP staat voor Congenitaal hypopituïtarisme. Door een aangeboren stoornis kan de hypofyse en/of hypothalamus zijn taak niet goed uitoefenen. Daardoor ontstaat een tekort aan andere hormonen. Denk dan hierbij aan schildklierhormoon, groeihormoon, bijnierschorshormoon en geslachtshormoon. CHP is niet te genezen, maar meestal wel goed te behandelen.

Activiteiten

Door het hele land verspreidt worden deze week activiteiten georganiseerd. Wil je weten of er in jou woonplaats ook een activiteit is, klik dan hier.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.