26 januari – Nationale Holocaust Herdenking | Australia Day | Dag van de Amateurkunst | Douanedag | Milieu Educatie Dag | Lepra Dag

Nationale Holocaust Herdenking

De Nationale Holocaust Herdenking (voorheen Auschwitzherdenking) valt altijd op de laatste zondag in januari. Dit in tegenstelling tot de Internationale Holocaust Herdenking (The Holocaust Memorial Day). De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de bevrijdingsdatum van Auschwitz-Birkenau (27 januari 1945) aangewezen als international holocaust herdenkingsdag. Op The Holocaust Memorial Day worden jaarlijks wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht.

Belangrijke info nationale herdenking

Onze Nationale Herdenking begint met een Stille Tocht die om 11.00 uur vanaf het Stadhuis vertrekt. Rond 11.30 zal de Nationale Holocaust Herdenking beginnen bij het Spiegelmonument “Nooit meer Auschwitz” in het Wertheimpark in Amsterdam. De sprekers zijn: minister-president Rutte, burgemeester Halsema, Eva Weijl (overlevende) , Lisa Blanken (deelneemster Polenreis 2019) en Rabbijn Menno ten Brink (Kaddisj- en Jizkorgebeden).

De muziek wordt verzorgd door: Carmel kwartet onder leiding van Doron Peper, Marcel Salomon (klarinet) en de Sinti en Roma. Daarna volgt de officiële kransenlegging. Dit is allemaal live te volgen op NPO2 vanaf 10.55.

Australia Day

We schrijven het jaar 1787; de koning van Groot-Brittannië, George III, besluit om van Australië een strafkolonie te maken omdat in die tijd Groot-Brittannië nog niet de mogelijkheid had om de gevangenen in eigen land onder te brengen. Het rechtssysteem kende toentertijd maar 2 opties: of je werd opgehangen of je werd verbannen. Voor ballingschap kwam je in aanmerking wanneer je bijvoorbeeld had gestolen, je schuldig had gemaakt aan straatroverij en aan het maken van vervalsingen. Dit was een zeer zware straf die aan de mannen en vrouwen werd opgelegd want de minimumstraf was maar liefst zeven jaar dwangarbeid, oplopend tot levenslang.

The First Fleet

Op 13 mei 1787 vertrok de First Fleet, bestaande uit 11 schepen onder bevel van Arthur Phillip, richting New South Wales Australië. Oorspronkelijk was het de bedoeling om bij Botany Bay aan land te gaan maar Arthur Phillip vond die plek ongeschikt voor een permanente nederzetting. Hij zette koers richting de baai van Port Jackson. Toen hij daar aankwam, na een 8 maanden durende reis, doopte hij de baai om tot Sydney Cove. We schrijven dan het jaar 1788.

Kapitein Arthur Phillip

Op Australia Day herdenken de “Aussies” dus dat kapitein Phillip voor het eerst de Britse vlag hees in Sydney en dat de eerste Europeanen naar Australië kwamen. We laten maar even in het midden wat de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, daar van dachten toen ze beseften dat kraaltjes en spiegeltjes toch niet zo’n goede ruil was.

Eind jaren ’50 in de 20e eeuw

De oudere zus van mijn moeder besloot eind jaren ’50 om te gaan emigreren naar Australië. Om, zoals zovelen in die tijd, daar haar geluk te beproeven. Als gediplomeerd verpleegster was ze meer dan welkom in Australië. Om een lang verhaal kort te houden, ze woont er nog en is gelukkig. Een aantal keren is ze met haar twee zonen terug geweest voor familiebezoek. Zelf heb ik het voorrecht gehad om in 1980, samen met mijn moeder, een tegenbezoek te brengen. Een reis om nooit te vergeten! En waar ik me dit jaar helemaal op verheug is dat mijn neef Phillip voor een paar maanden weer naar Nederland komt. Welcome back mate!

Wat zijn de andere (internationale) dagen vandaag?

Deel dit bericht