26 januari – Australië viert Australia Day

Australia Day is de nationale feestdag van Australië, vergelijkbaar met Koningsdag hier.

We schrijven het jaar 1787; de koning van Groot-Brittannië, George III, besluit om van Australië een strafkolonie te maken omdat in die tijd Groot-Brittannië nog niet de mogelijkheid had om de gevangenen in eigen land onder te brengen.  Het rechtssysteem kende toentertijd maar 2 opties: of je werd opgehangen of je werd verbannen.
Voor ballingschap kwam je in aanmerking wanneer je bijvoorbeeld had gestolen, je schuldig had gemaakt aan straatroverij en aan het maken van vervalsingen. Dit was een zeer zware straf die aan de mannen en vrouwen werd opgelegd want de minimumstraf was maar liefst zeven jaar dwangarbeid, oplopend tot levenslang.

Op 13 mei 1787 vertrok de First Fleet, bestaande uit 11 schepen onder bevel van Arthur Phillip, richting New South Wales Australië. Oorspronkelijk was het de bedoeling om bij Botany Bay aan land te gaan maar Arthur Phillip vond die plek ongeschikt voor een permanente nederzetting. Hij zette koers richting de baai van Port Jackson. Toen hij daar aankwam, na een 8 maanden durende reis, doopte hij de baai om tot Sydney Cove. We schrijven dan het jaar 1788.

Eind jaren ’50, vorige eeuw

Mijn tante besluit om te emigreren naar Australië, om daar haar geluk te beproeven, zoals zovelen in die tijd. Als gediplomeerd verpleegster was ze meer dan welkom in Australië. Om een lang verhaal kort te houden, ze woont er nog en is gelukkig. Een aantal keren is ze terug geweest voor familiebezoek. Zelf heb ik het voorrecht gehad om in 1980, samen met mijn moeder, een tegen bezoek te brengen. Een reis om nooit te vergeten!

Op Australia Day herdenken de “Aussies” dus dat kapitein Phillip voor het eerst de Britse vlag hees in Sydney en dat de eerste Europeanen naar Australië kwamen. We laten maar even in het midden wat de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, daar van dachten toen ze beseften dat kraaltjes en spiegeltjes toch niet zo’n goede ruil was.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.