afbeelding versterkt wereld pistachenoten dag

26 februari – Wereld Pistachenoten Dag | Wereld Degenslikkers Dag | Vertel een Sprookje Dag | International Tongbrekers Wedstrijddag

Wereld Pistachenoten Dag

De legende gaat dat de koningin van Sheba een fervent liefhebster was van pistachenoten. Zelfs zoveel dat ze de complete pistacheoogst uit de hele regio in beslag liet nemen. Volgens overlevering introduceerden keizer Vitellius pistachenoten in de eerste eeuw na Christus in Rome. Een ware legende uit die tijd was de kok Marcus Gavius Apicius, één van de grondleggers van de gastronomie trouwens, hij nam pistachenoten op in zijn klassieke kookboek.

Oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Azië en het Midden-Oosten, maar nu komt de noot ook uit Europese landen. Wist jij dat pas in 1976 de Amerikanen hun eerste commerciële oogst van pistachenoten oogstten? En dat hebben ze te danken aan de uitvinding van pistache-ijs in de jaren veertig door James W. Parkinson uit Philadelphia.

Terecht dat deze noten in het zonnetje worden gezet

Wereld Pistachenoten Dag is een dag die nuttig is. Zo leren meer mensen over  hoe gezond het is om pistachenoten te eten. Want wist jij dat pistachenoten veel belangrijke stoffen bevatten, waaronder eiwitten, vezels en vitamines (B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (o.a. kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium)? Ik geloof niet dat de vroegere ontdekkingsreizigers en handelaren op de hoogte waren van de vitamines en mineralen. Maar zij wisten wel dat de noten een hoge voedingswaarde hadden en lang houdbaar waren. Dat maakte de pistachenoten een onmisbare vorm van levensonderhoud.

Waarom is pistachenoten eten zo gezond?

Ben jij op de hoogte van de gunstige effecten die deze verantwoorde snack op je (fysieke) gezondheid heeft? Hier komen een paar voorbeelden: weinig calorieën (30 pistachenoten zijn ongeveer 100 calorieën), hoge voedingswaarde rauwe pistachenoten (bevatten de meeste vitaminen en mineralen), gezonde vetten (90% van de vetten in de pistachenoot is onverzadigd), verdediging tegen diabetes (suikerziekte), een verminderde kans op netvliesveroudering, lustopwekkingen de pistachenoot helpt bij opname van ijzer.

Wereld Degenslikkers Dag

Wereld Degenslikkers Dag viert de kunst van het zwaardslikken. Aangenomen wordt dat zwaardslikken voor het eerst heeft plaats gevonden vóór 2000 v.Chr. in Zuid-India. Probeer dit niet thuis na te doen. Kun je maar beter aan de experts overlaten. Wie denkt er dat zwaardslikken een illusie is? Zal je uit de droom helpen. Het doorslikken van een zwaard is een van de handelingen of vaardigheden waarbij een getraind persoon een zwaard door de mond door de slokdarm naar de maag haalt.

Het International Swallows Day Festival werd voor het eerst gehouden in 2007 en wordt georganiseerd door de International Swallowers Association, SSAI, en mede gesponsord door Ripley Entertainment. Februari is gekozen voor deze feestdag omdat februari de nationale maand van slikstoornissen is en evenementen die verband houden met deze dag helpen geld in te zamelen voor onderzoek naar slokdarmkanker en de behandeling van zwaardslikkers die gewond zijn geraakt tijdens het werk te financieren

In naam van de wetenschap

Wist je dat degenslikkers de afgelopen 150 jaar ook hun steentje hebben bijgedragen aan de medische wetenschap? In 1868 werd een degenslikker ingelijfd bij de medische staf van dr. Adolf Kussmaul ( Freiburg, Duitsland). Deze specialist ontwikkelde de eerste stijve endoscoop en om het prototype op een mens te testen werd een degenslikker gebruikt. In 1906 onderging een degenslikker als eerste een elektrocardiogram van zijn slokdarm.

Hopen dat jij je tong niet breekt tijdens een sprookje vertellen

Deel dit bericht