26 augustus – Musical Sing-a-Long | Wereld Waterweek

Musical Sing-a-Long

Waar ik me vandaag het meeste op verheug is toch wel de traditionele afsluiter van de Uitmarkt, de Musical Sing-a-Long. Een leukere afsluiter kun je niet hebben toch? Want wat is nu lekkerder dan meeblèren met liedjes uit de musicals Soof de Musical, Was getekend,Annie M.G. Schmidt, The Lion King, Mamma Mia, Evita, Op Hoop van Zegen, Addams Family, Pipo de Clown, Charlie de Musical, All Stars en Soldaat van Oranje?

Mocht je niet in staat of in de gelegenheid zijn om zondagavond bij de Sing-a-Long lijfelijk aanwezig te zijn dan kun je altijd nog vanaf 21.15 uur op NPO1 het allemaal live volgen.

Wereld Waterweek

Sinds 1991 wordt jaarlijks in de laatste volle week van augustus World Water Week georganiseerd door het Stockholm International Water Institute (SIWI). Wereld Water Week biedt een uniek gelegenheid voor de uitwisseling van standpunten, ervaringen en praktijken tussen de wetenschap, het bedrijfsleven, politiek en samenleving. Enkele duizende deskundigen, professionals, beleidsmakers en innovatoren uit de hele wereld zijn deze week bij elkaar om ideeën uit te wisselen en om elkaar te stimuleren om tot een nieuwe manier van denken en oplossingen te komen.

Thema Wereld Waterweek: “Water, ecosystems and human development”

De wereld verandert en dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, ook voor waterbeheer. Het Wereld Waterweek 2018  thema “Water, ecosystemen en menselijke ontwikkeling” heeft betrekking op de ecosystemen waarvan al het leven afhankelijk is en de cruciale rol die water daarin speelt. Wereldwijde toenemende waterschaarste en vervuiling bedreigt de menselijke gezondheid en de economische ontwikkeling. Vers zoet water is nu eenmaal een eerste vereiste voor ons voortbestaan en die van de ecosystemen. Buiten dat, zoet water ondersteunt veel economische activiteiten en is van fundamenteel belang om de meeste duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te bereiken.

Waterschaarste kan in de toekomst voor mondiale problemen zorgen, ook wat betreft onderlingen verstandhoudingen tussen landen. Om complexe en langdurige conflicten over mariene hulpbronnen en/of zoetwatergebruik te voorkomen zal grensoverschrijdende samenwerking en meer vertrouwen tussen landen noodzakelijk zijn.

Stockholm Water Prize

Het Stockholm International Water Institute (SIWI) en de Royal Swedish Academy of Sciences kennen elk jaar de Stockholm Water Prize toe. Deze prijs gaat naar een persoon of organisatie die water-gerelateerde oplossingen heeft bedacht voor het behoud en bescherming van waterbronnen die op hun beurt weer zorgen voor een betere gezondheid van bewoners en ecosystemen van onze planeet.

Op 29 augustus zal de Zweedse kroonprinses Victoria de prijs namens koning Karel XVI Gustaaf van Zweden (de beschermheer van de Stockholm Water Prize) uitreiken aan….tromgeroffel….de Amerikaanse professor Bruce Ritmann en onze landgenoot professor Mark van Loosdrecht.

Baanbrekende onderzoek en innovaties

Beide onderzoekers krijgen de prijs voor, en ik citeer het SIWI: “hun baanbrekende onderzoek en innovaties die hebben geleid tot een nieuwe generatie energie-efficiënte waterbehandelingsprocessen die op een effectieve manier nutriënten en chemicaliën, zowel waardevol als schadelijk, kunnen onttrekken aan afvalwater”. In het kort komt het er op neer dat zij een betere efficiëntere manier van (afval)waterbehandeling hebben bedacht.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.