afbeelding belicht dag van de schoonmoeder

25 oktober – Schoonmoederdag | Nationale Dag van de Vlaai | Reformatiezondag | Nationale Bijbelzondag | Dag van de Stilte | Dag van de Kleine Mensen | Nationale Rookmelderdag | Europese Dag van de Maatschappelijke Rechtvaardigheid | Europese Historische Theaterdag | Internationale dag van de Kunstenaar | Punk for a Day Dag | Wereld Pasta Dag | Wereld Spina Bifida en Hydrocefalus Dag | Week van de Koloniale Geschiedenis | Aseksualiteit Bewustwording Week

Dag van de Schoonmoeder

In Nederland nog niet echt bekend; in Amerika daarentegen vieren ze sinds 2002 Dag van de Schoonmoeder op de laatste zondag van oktober. Wie deze dag bedacht heeft is onbekend, hoogstwaarschijnlijk door bloemenzaken en/of wenskaartenbedrijven, maar dat neemt niet weg dat schoonmoeder ook een eigen dag verdient. Want laten we eerlijk zijn, niet ieder schoonmoeder is een Cruella de Vil. Op deze dag ga ik je even uitdagen met het volgende: niet iedere moeder is een schoonmoeder en niet iedere schoonmoeder een moeder. Klopt dit?

Nationale Dag van de Vlaai

Wat je over Maastricht en de vlaai moet weten is dat de Maastrichtenaar zijn vlaai in 6 tot 8 stukken snijdt. En dat je 2 á 3 stukken vlaai op een verjaardag krijgt. Dit in tegenstelling tot de zuinige Hollander die er 14 stukken probeert uit te halen en maar 1 keer uitdeelt. Voetnoot: iedereen die niet in Limburg woont is per definitie een Hollander. Wat ook echt bij Limburg hoort is dat van oudsher tijdens een uitvaart zwarte pruimenvlaai gegeten wordt. Zwart is namelijk de kleur van de rouw.

Jaren geleden heb ik deze traditie aan den lijve ondervonden. Na afloop van de uitvaart kwamen we samen in een restaurant waar ik aanschoof aan een traditionele Limburgse koffietafel. Wat ik toen niet wist is dat als afsluiting van de koffietafel er minimaal 1 stuk vlaai wordt gegeten. Tegenwoordig kun je ook andere soorten vlaai eten tijdens een uitvaart dan alleen pruimenvlaai.

Haw Pin Vlaai

Ook Nationale Dag van de Vlaai ondervindt de gevolgen van de gezondheidscrisis waarmee we nut te maken hebben. Dit jaar zitten de meeste mensen thuis in plaats van dat ze met de trein een dagje Maastricht gaan doen. De Maastrichtenaren willen met de leus Haw Pin! iedereen een hart onder de riem te steken. Kei leuk denk ik dan, klinkt als een chinees afhaalgerecht. Maar niets is wat het lijkt, het betekent namelijk Houd Vol! Wil je weten waar de oorsprong ligt van deze leus dan nodig ik je uit om op deze link te klikken.

Elk jaar komen de bakkers van Maastricht met een speciale Nationale Dag van de Vlaai vlaai aanzetten. Dit jaar is het de Haw Pin Vlaai geworden. Je kunt bij Bakkerij Mathieu Hermans, SoDelicious, Patisserie Peter Lemmens, Patisserie Royale, Bakkerij Paulissenen en Bakkerij Souren de vlaai afhalen. Woon je in Maastricht dan bof je, je kunt de vlaai laten bezorgen bij jezelf of bij iemand die een Haw Pin Vlaai nodig heeft. Jammer dat ik in Eindhoven woon. Oh ja, per vlaai wordt €1,- aan het goede doel gedoneerd. Stichting Hartje van Goud zal hier iets mee organiseren om eenzaamheid in Maastricht te verzachten.

Wanneer is een vlaai een echte vlaai?

Aan een échte Limburgse vlaai moet 35% vetstof toegevoegd zijn. En de vlaai moet binnen de provinciegrenzen gemaakt zijn. Dan pas is een Limburgse vlaai een échte Limburgse vlaai en niet zo’n goedkopere namaak met een een totaal andere smaak.

Ssst…deze “dagen van” vieren we vandaag ook:

Vandaag start er 1 nationale en 1 internationale “week van”:

Deel dit bericht