afbeelding versterkt dag van het ongeboren kind

25 maart – Internationale Dag van het Ongeboren Kind | Internationale dag van de Wafels | Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van Slavernij en de Transatlantische Slavenhandel | Internationale Dag van Solidariteit met Ontvoerde en Vermiste VN-medewerkers | Maria Boodschap | Tolkien Leesdag | Media Ukkie Dagen

Internationale Dag van het Ongeboren Kind

Tijdens het ambt van Paus Johannes Paulus II is de Internationale Dag van het Ongeboren Kind (International Day of the Unborn Child) ontstaan. De Paus maakte zich erg druk om abortus, zoals je wel kunt indenken was hij een tegenstander. Daarom valt de Internationale Dag van het Ongeboren Kind op 25 maart. Dat is namelijk de dag van het Feest van de Aankondiging, de incarnatie van Jezus Christus in de schoot van Maria. En precies negen maanden later wordt de viering van de geboorte van Jezus op 25 december, oftewel eerste kerstdag, gevierd.

Waarom valt Dag van het Ongeboren Kind op 25 maart?

Of gaat de Dag van het Ongeboren Kind gaat over de precieze datum van Christus conceptie? Want hoe kwam men op 25 maart? Er werd in de christelijke geschiedenis achteraf gekozen voor 25 maart als dag van conceptie. De datum voor Kerstmis werd als eerste gekozen om een oud heidense feestdag die op 25 december werd gevierd te “verchristelijken”. Het is dus logisch dat men uitkwam op 25 maart als de dag van het ongeboren kind. Zit precies 9 maanden tussen, de tijd die de lengte van de zwangerschap symboliseert. Maar is dit feitelijk wel juist?

Wanneer is Hij dan wel geboren?

Dat Jezus niet op 25 december geboren is, is naar ik mag aannemen bekend. Daarmee staat dus de datum van de “conceptie” op losse schroeven. Maar wanneer is Hij dan wel geboren? Sowieso dus niet op 25 december want laten we eerlijk zijn, hoe groot is de kans dat de herdertjes in Palestina zo laat in het jaar op het veld lagen? Dat is nog niet alles, in de Bijbel staat meerdere keren beschreven dat een felle ster boven de geboorteplaats van Jezus stond. Nu heeft de Australische astronoom David Reneke van het tijdschrift Sky and Space aan de hand van deze vertelling over de ster in 2008 twee zaken geconcludeerd:

  • de Bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus
  • Hij is geboren op 17 juni

Mijn verjaardag valt op Eerste Kerstdag

Hij kwam tot deze conclusie nadat hij op zoek was gegaan naar die ene enorme heldere ster. Hij ontwierp een computerprogramma waarmee hij de sterrenhemel van duizenden jaren terug kon simuleren. En Eureka! Het bleek dat het niet om een ster ging maar om de planeten Venus en Jupiter. Doordat deze zo dicht bij elkaar stonden leken ze net felle ster. Aan de hand van deze bevinding kon hij de exacte geboortedatum bepalen. Jezus is op 17 juni in 2 voor Christus geboren. Zou toch geweldig zijn als dit waar is, dan vieren we voortaan Eerste Kerstdag op mijn verjaardag. Twee vliegen in één klap. Hoppa!

Andere wetenschappers en geleerden, andere theorieën. Waren het meteorieten of kometen die langs flitsten? Of werd Jezus toch op de eerste dag van het Loofhuttenfeest geboren (Tishri 15)? Als we dan snel terug rekenen dan ligt de dag van de “conceptie” in september.

Niet alle dagen staan in de spotlight, maar vergeten doe ik ze niet

 

Voetnoot: doordat ik deze week in het ziekenhuis lig voor een hernia operatie houd ik het bij 1 topic per dag

Deel dit bericht