25 januari – Tegenovergestelde Dag | Irish Coffee Dag | Chinees Nieuwjaar

Is het vandaag nu Tegenovergestelde Dag of niet?

Op Tegenovergestelde Dag, Opposite Day zoals de Amerikanen deze dag noemen, is alles wat je zegt of beweert precies het tegenovergestelde. Zo’n beetje hoe Trump redeneert en praat. In hoeverre klopt het dan dat het vandaag Tegenovergestelde Dag is? Het klinkt een beetje paradoxaal. Want indien de bewering dat het vandaag Tegenovergestelde Dag juist is, dan kan dat geïnterpreteerd worden als zijnde dat het juist niét Tegenovergestelde Dag is. Kun jij het nog volgen? Ben zo blij dat wij niet zo’n nationale dag in Nederland hebben. Of hebben we die wel? Het begint mij allemaal een beetje te duizelen.

Irish Coffee Dag

Irish Coffee Dag is geen internationale dag en helaas ook geen nationale dag in Nederland. Waarom ik er toch aandacht aangeef? Nou gewoon, omdat het zo lekker is. We mogen Joe Sheridan bedanken voor het bedenken van de Irish Coffee! De rode draad uit het “oorsprongsverhaal” is dat Joe net aangekomen, vermoeide en verkleumde vliegtuigpassagiers iets warms te drinken wilde aanbieden dat hen tevens zou oppeppen. Na wat experimenteren kwam hij op het idee voor de Irish Coffee. Ik zeg: dankjewel Joe Sheridan want Is iontach chun taitneamh a bhaint do caife Gaeilge a rinneadh sa bhaile!

Hoe maak je de perfecte Irish Coffee?

Volg je onderstaand recept dan maak je gegarandeerd de allerlekkerste Irish Coffee!

Ingrediënten
  • bruine basterdsuiker (naar believen)
  • (Paddy) Irish Whiskey (niet meer dan 4 centiliter)
  • sterke hete koffie
  • slagroom (voor 2 personen 125 ml)
Bereiding

Gebruik een speciaal Irish Coffee glas of een groot wijnglas van dik glas. Vul de glazen met warm water, zodat de glazen op temperatuur zijn voor het gebruik. Zet intussen goede sterke koffie, doe in een borrelglaasje de verwarmde whiskey en voeg de bruine basterdsuiker toe.

Terwijl de koffie doorloopt ga je de slagroom kloppen, de slagroom moet goed lobbig zijn. Het is belangrijk dat je géén suiker in de slagroom doet.

De voorbereidingen zijn getroffen om de perfecte Irish Coffee te maken. Schenk de whiskey met de daarin opgeloste basterdsuiker in het lege Irish Coffee glas. Schenk daar voorzichtig de hete sterke koffie op, even goed doorroeren.

Als afmaker komt de lobbige slagroom. Pak een lepel en schenk over de BOLLE kant van de lepel voorzichtig een laag room op de koffie. Het is cruciaal voor de Irish Coffee dat de room zich niet mengt met de koffie anders heb je niet dé perfecte Irish Coffee.

Chinees Nieuwjaar

Het nieuwe Chinees jaar (het Jaar van de Rat) valt dit jaar op 25 januari. Het nieuwjaarsfestival duurt tot 8 februari. Wist je dat de Chinezen wettelijk verplicht vrij zijn tot en met 30 januari? Het komt in de praktijk vaak voor dat de ze al enkele dagen daarvoor en daarna vrij.

In China zelf wordt het Chinese Nieuwjaar 春节 (chūnjíe) genoemd wat Lentefestival betekent. Wil jij in je beste chinees iemand gelukkig nieuwjaar wensen zeg dan “xinnian kuaile” (新年快乐, uitspraak sien-njèn kwaj-leuh) of “gongxi facai” (恭喜发财, ghoengsie faatsaai). Persoonlijk houd ik het bij: Kung Hei Fat Choy!

Waar vieren we Chinees Nieuwjaar in Nederland?

In Nederland worden er dit jaar in verschillende steden Chinese nieuwjaarsfeesten georganiseerd om het jaar van de rat in te luiden. Je kunt onder andere naar:

Deel dit bericht