afbeelding versterkt eerste kerstdag

25 december – Eerste Kerstdag | Top 2000

Eerste Kerstdag

Op Eerste Kerstdag vieren we….tja wat vieren we eigenlijk op Eerste Kerstdag ? Wat we niet vieren is de geboorte van Jezus want de Bijbel noemt geen specifieke datum voor de geboorte van Jezus. Wanneer is Jezus dan geboren? De Bijbel geeft geen direct antwoord op die vraag. Wel worden er twee details over zijn geboorte genoemd waaruit geconcludeerd kan worden dat hij niet op 25 december werd geboren.

Wat zijn dan die twee details?

Caesar Augustus gaf de opdracht aan zijn onderdanen dat ze zich moesten laten inschrijven in de stad waar ze vandaan kwamen. Dat kon betekenen dat sommige een reis van meer dan een week moesten maken. Om zijn onderdanen niet nog meer te irriteren zou hij het bevel voor deze eerste Volkstelling nooit hebben gegeven in de wintermaanden.

Lucas

Lucas vermeldt dat de herders, in het open veld, gedurende de nacht hun kudde bewaakten. Dus dat zou dan niet tijdens de winter periode zijn. Want het gras was dan schaars en er dreigden dan regen en kou waardoor de schapen niet langer buiten konden blijven, ze moesten dan onderdak hebben. Daarom is 25 december meer dan waarschijnlijk niet de juiste datum.

Maar wanneer is Jezus dan wel geboren?

Bij de opkomst van het christendom is het altijd onzeker geweest op welke datum Jezus precies geboren is. Op de site van het Vaticaan staat al jaren dat dit niet exact bekend is maar dat dit naar alle waarschijnlijkheid in de maand april, of mei is in jaar 7, of 9 voor de jaartelling. Andere bronnen vermelden dat Christus is geboren rond 1 oktober van het jaar 2 v.Chr.

Waarom vieren we Kerstmis op 25 december?

Voordat er in Europa kerst werd gevierd, werden er feesten gehouden om te vieren dat de langste nacht van het jaar voorbij was. Germaanse volken uit het noorden van Europa vierden op 21 december de zogenaamde joelfeesten. Bij dit feest werden bomen in huis geplaatst en werden er vreugdevuren van hout gestookt.

Heidenen in Rome vierden rond 21 december een feest ter ere van Saturnus, de zogenaamde Saturnaliën. En ook de Romeinen kenden een feest om te vieren dat de langste nacht voorbij was. Dit feest heette de Dies Natalis Solis Invicti en vond plaats op 25 december. Daarnaast vierden de aanhangers van de Perzische god Mithra de geboorte van deze god op 25 december.

Top 2000

Als ik ergens naar uitkijk dan is het wel naar de Top 2000. De hele dag staat de radio (of tv) aan om maar niks te missen. het liefst sluit ik me een week op. Het is zo jammer dat een mens ook moet slapen. Helemaal top is het om als toeschouwer aanwezig te zijn bij de uitzending van de Top 2000. Als ik zie hoe geweldig de mensen zich in het Top 2000 Café amuseren dan word ik daar gewoon vrolijk van. Maar dit jaar logischerwijs wel een Top 2000 Café maar geen toeschouwers die fysiek aanwezig zullen zijn. Wel is er publiek dat via een videowall aanwezig is. Ik stel me voor dat het net zoiets is als bij het tv-programma “Even tot hier”.

Na het nieuws van 00.00

Speciaal even voor de liefhebber die het nog niet weet. De uitzending van de NPO Radio 2 Top 2000 begint dit jaar 8 uur eerder dan anders. Dus wanneer we van Kerstavond naar Eerste Kerstdag glijden zet je de radio aan op NPO2. Je vraagt je misschien af waarom. Daar heb ik een antwoord op. Dan kunnen meer albumversies van bepaalde nummers gedraaid worden dan de kortere single-variant.

Danny doet wat Boudewijn eerder flikte

De eerste Nederlandse artiest die op nummer 1 eindigde in de Top 2000 was Boudewijn de Groot met het Nederlandstalige lied Avond in 2005. Danny Vera is Neerlands tweede artiest die het flikt wat Boudewijn eerder flikte. Op nummer 1 staan in de Top 2000. Dat hij vorig jaar met Roller Coaster als hoogste nieuwe binnenkomer ooit in de Top 2000 binnenvloog is met de kennis van nu een voorteken geweest voor het succes van nu. Dit wordt genieten mensen!

Deel dit bericht