23 maart – Wereld Meteorologische Dag

Sinds 1950 wordt jaarlijks op 23 maart de Wereld Meteorologische Dag gehouden omdat op deze dag de WMO, Wereld Meteorologische Organisatie, is opgericht.De WMO is de overkoepelende meteorologische organisatie van de Verenigde Naties. Het thema van dit jaar is: Climate Knowledge for Climate Action.

Wat is meteorologie?

Volgens de uitleg van Wikipedia betekent het:
“Meteorologie of weerkunde is de studie van het weer; de condities van de atmosfeer die in ons dagelijks leven een belangrijke rol spelen. Zij houdt zich vooral bezig met het actuele weer, het historische weer en de weersverwachtingen, zowel algemene als meer specifieke voor bijvoorbeeld landbouw, luchtvaart en watersport. De nauw verwante klimatologie bestudeert het klimaat”.
Oftewel kort samengevat: wetenschap die het weer bestudeert.

In Nederland hebben wij het KNMI, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, die ons van alle informatie voorziet over het weer, klimaat en aardbevingen.

Weerspreuken

We hebben weercomputers en weersatellieten maar ondanks al deze moderne apparatuur blijkt het weer nog niet altijd accuraat te voorspellen. Vroeger keek men gewoon naar de wolken, dieren en planten en aan de hand daarvan kon men vrij nauwkeurig aangeven wat het weer die dag zou doen.

En wat dacht je van de weerspreuken? Natuurlijk zijn weerspreuken niet wetenschappelijk bewezen maar voor het weer op korte termijn zit er vaak een kern van waarheid in. Kijk maar eens naar de volgende spreuken voor maart en doe daar je voordeel mee:
– danst het lammetje in maart, april pakt het bij de staart
– mist in maart, water en vorst in mei
– is het op St. Rupertus ( 27 maart ) helder en rein, zo zal ook de zomer zijn.

Het weer, het blijft een dankbaar onderwerp.

Wie doet het niet? Beginnen over het weer als de gespreksstof op is? Ook ik maak me daar aan schuldig hoor als er een stilte valt in een gesprek. Dan begin ik met: koud hé? En het gesprek is weer op gang. We mopperen wat af over het weer, of het is te koud of het is te warm, of het is te droog of het regent te veel etcetera.

Tot besluit nog even een spreuk over maart: “Zoveel nevels in maart , zoveel regen na Pasen”.

Deel dit bericht