afbeelding versterkt Sticky Toffee Pudding

23 januari – Internationale Dag van Sticky Toffee Pudding | Internationale Dag van het Handschrift | Landelijke Dag Aandacht voor Pesten bij mensen met een (Licht) Verstandelijke Beperking

Internationale Dag van Sticky Toffee Pudding

Sticky Toffee Pudding is een klassiek Brits dessert dat bestaat uit een vochtig, op dadels gebaseerd biscuitgebak, volledig bedekt met een toffee saus. Het wordt traditioneel geserveerd met vanille-ijs of vanille custard. En als je niet op je calorieën hoeft te letten dan kun je er ook een dot slagroom bij doen. De Sticky Toffee Pudding is niet pudding aosl wij die kennen. Deze poeding is een kleverige cake.

Wie stond aan de wieg van de Sticky Toffee Pudding?

Er circuleren 3 theorieën over de oorsprong van dit Britse dessert. Theorie nummer 1: het Sticky Toffee Pudding-recept is ontwikkeld door Francis Coulson. Hij zette het vooreerst in de jaren zeventig op het menu van zijn hotel het Sharrow Bay Country House Hotel. Nadrukkelijk staat er ontwikkeld want Coulsin heeft ruiterlijk toegegeven dat hij het recept heeft geleend van Patricia Martin van The Old Rectory in Claughton, Lancashire.  En zij kreeg het recept weer van een Canadese vriendin. Het recept van Patricia Martin staat in The Good Food Guide Dinner Party Book (uitgegeven door de Consumers ‘Association en Hodder & Stoughton in 1971).

Theorie nummer 2: twee Schotse hotels, de Udny Arms, in Newburgh en het Saplinbrae House in Mintlaw, beweren dat zij het dessert in 1967 al begonnen te serveren.

De 3e theorie beweert dat de Sticky Toffee Pudding in 1907 werd uitgevonden door waardin van The Gait Inn in Millington, Yorkshire.

Internationale Dag van het Handschrift

Op 23 januari wordt de Internationale Dag van het Handschrift gevierd. Deze dag is ter herinnering aan de geboortedatum van John Hancock, een belangrijk Amerikaans staatsman. Hancock was de voorzitter van het Continental Congress dat de Onafhankelijkheidsverklaring aannam, en was de eerste die de Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776 ondertekende. Zijn handtekening zette hij groot zodat deze voor de Engelse koning George III (die bijziend was) goed leesbaar zou zijn. Overigens schijnt hij z’n handtekening altijd groot te hebben gezet (lettergrootte=gedrag?). Hij was altijd nogal scheutig met inkt, wanneer hij zijn naam ergens onder moest zetten. Valt dit in de categorie compensatiegedrag?

Waarom is schrijven zo belangrijk voor kinderen en volwassenen?

Het (goed) leren schrijven heeft meer om het lijf dan alleen leren mooi schrijven, de nadruk ligt vooral op léésbaar schrijven. Het leren schrijven biedt een aantal voordelen, het is onder andere van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen van een kind. Het leren schrijven is ook goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Het is zelfs onmisbaar voor het leren lezen en spellen. Goed kunnen schrijven staat aan de basis van taalvaardigheid, succes op school en in de maatschappij. In tegenstelling tot andere taalvaardigheden leren kinderen uitsluitend op school met de hand te schrijven.

Wat voor kinderen geldt, geldt ook voor volwassen; het is belangrijk om de verbindingen in je hersenen te (blijven) onderhouden door middel van stimulatie. Schrijven stimuleert de samenwerking van de linker- en rechter hersenhelft. Een soort hersengymnastiek.

Vanwege covid-19 is onderstaande dag aangepast verzet:

Deel dit bericht