afbeelding versterkt bananenbrooddag

23 februari – Bananenbrood Dag (VS) | Internationale Hondenkoekjes Waarderingsdag | Wereld Begrip en Vrede Dag

Foto’s gebruikt in banner zijn afkomstig van Rutger Bakt

Bananenbrood Dag (VS)

Over het ontstaan van bananenbrood doen verschillende verhalen de ronde. De één zegt dat het in de 19e eeuw is bedacht, de ander houdt het erop dat het tijdens de Grote Depressie (1930) in Amerika werd bedacht door zuinige huisvrouwen die géén overrijpe bananen wilden weggooien. Niemand durft met zekerheid te zeggen waar de oorsprong ligt. Maakt nu niet zoveel uit, als je maar weet waar de eindbestemming ligt. Trouwens bananen zijn niet alleen lekker en voedzaam, je gaat je er ook beter van voelen. De vrucht bevat het geluksstofje tryptofaan, dat invloed heeft op je stemming én zit boordevol vitamine B, wat weer goed is voor hersen- en zenuwfuncties.

Recept voor bananenbrood met chocolade en frambozen

Het allerlekkerste bananenbrood is toch wel met pure chocolade en frambozen. Als ik er alleen al aan denk dan loopt het water me in de mond. Ik heb als basis voor dit recept gekozen voor het recept van Rutger van den Broek, de winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. Even een puntje van aandacht: bakpoeder is niet hetzelfde als bakingsoda, Ruteger legt het prima uit.

Het boodschappenlijstje

 • 175 gram bloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • ½ theelepel baking soda (zuiveringszout)
 • ¼ theelepel zout
 • 150 gram suiker
 • 300 gram rijpe banaan, fijngeprakt
 • 2 eieren
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 125 gram ongezouten roomboter*
 • 100 gram frambozen (bij voorkeur rechtuit de vriezer omdat deze minder vochtig zijn)*
 • 50 gram pure chocolade, grof gehakt*

*eigen toevoeging

Wat is het stappenplan?

1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een broodvorm of cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

2. Doe de bloem, suiker, het bakpoeder, baking soda en zout in een kom en roer dit door elkaar. Meng in een andere kom de fijngeprakte banaan, de eieren en het vanille-extract. Giet dit bij het bloemmengsel en roer met een garde alles door elkaar. Spatel de gesmolten boter erbij en roer tot alles goed opgenomen is. Als laatste gaan de gehakte chocolade en frambozen door het beslag.

3. Giet het bananenbrood beslag in de vorm en bak het in 60 tot 75 minuten gaar. Heb je hele rijpe bananen, dan kan het bananenbrood bakken wat langer duren. Hoe rijper de bananen, hoe smeuïger het bananenbrood.

4. Haal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen op een rooster. Stort de cake uit de vorm en laat verder afkoelen op het rooster. Dit wordt smullen!

Internationale Hondenkoekjes Waarderingsdag

Wie International Dog Biscuit Appreciation Day bedacht heeft valt niet te achterhalen. Wat wel te achterhalen was dat de eerste hondenkoekjes rond 1860 werden bedacht door de Amerikaanse ondernemer James Spratt. Hij kwam op het idee nadat hij in Liverpool (Engeland) hongerige zwerfhonden zag vechten om etensresten en oude scheepsbeschuit.

De eerste Spratt’s koekjes (Meat Fibrine Dog Cake) werden geproduceerd in Londen. Het waren een soort cake-achtige biscuits gemaakt van vlees, granen en groenten dat ook geschikt was als primaire hondenvoeding. Tegenwoordig worden hondenkoekjes meer gebruikt als beloning of om de tanden schoon te houden. Maar je kunt hondenkoekjes ook zelf maken.

Wereld Begrip en Vrede Dag

Sinds 1983 wordt binnen de Rotary op 23 februari de World Peace and Understanding Day gevierd. Een speciale datum omdat op 23 februari 1905 de jonge advocaat Paul Harris drie van zijn vrienden (een kleermaker, een kolenhandelaar en een mijningenieur) uitnodigde voor een bijeenkomst. Dat eerste samenzijn wordt gezien als dé dag dat de Rotaryclub officieel werd opgericht. De naam Rotary werd gekozen tijdens één van de eerste vergaderingen, de verklaring voor de naam is eigenlijk vrij simpel; de leden kwamen bij toerbeurt (“roterend”) bij elkaar. Het doel van de Rotaryclub ging toen meer om vriendschap en uitwisseling van beroepservaring onder zakenlui.

Service Above Self

De Rotary is uitgegroeid van vier leden naar wereldwijd ruim 1,2 miljoen leden verdeeld over ruim 35.000 serviceclubs in meer dan 200 landen. Rotary in Nederland telt circa 500 clubs met in totaal ruim 16.000 leden. Het Rotary motto Service Above Self weerspiegelt de humanitaire geest van deze organisatie. Gedurende hun bestaan heeft de Rotary een aanzienlijk verschil gemaakt in vele delen van de wereld. Een verschil gemaakt door hun humanitaire dienstverlening en inspanning voor wereldwijd meer begrip en het kweken van goodwill met als doel vrede tussen volkeren en culturen.

Deel dit bericht