23 december – Kerst is het Walhalla

Kerst is het Walhalla voor inbrekers

Topdrukte verwacht tijdens de Kerst voor het inbrekersgilde, vergis je niet zij draaien overuren deze dagen. Het aantal inbraken ligt rond kerst twee keer hoger dan normaal. Dieven zijn natuurlijk ook niet gek, ze weten dat het gros van de Nederlanders op dat tijdstip niet thuis zijn. Vooral studenten moeten oppassen. Veel inbrekers komen uit de buurt en weten dat de meeste studenten Kerst buiten de deur vieren.

Alle cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek over kerstinbraken op verzoek van SmartAlarm Alarmsysteem.

Hoe vaak wordt er dan ingebroken tijdens Kerst?

De laatste week van het jaar is de kans op een inbraak 40% groter vergeleken met de rest van het jaar. In de week voor oud en nieuw waren er de afgelopen drie jaar gemiddeld meer dan 3.800 inbraken. De politieregio Oost-Nederland is koploper met 11,7% van het totaal aantal kerstinbraken. Hierbij gaat het om zowel woning- als bedrijfsinbraken. Politieregio Oost-Nederland bestaat uit de districten IJsselland, Twente, Noord en Oost Gelderland, Gelderland Midden en Gelderland Zuid. Tis maar dat je het weet. 😉

Ook in de politieregio’s Amsterdam en Den Haag werden veel inbraken gemeld. Beide regio’s waren goed voor 11,2% van alle inbraakmeldingen. In de politieregio Zeeland-West-Brabant was het relatief gezien het rustigst, slechts 8,8% van het totale aantal meldingen kwam uit deze politieregio bestaande uit de districten Zeeland, De Markiezaten, De Baronie en Hart van Brabant.

Tweede Kerstdag was licht favoriet

Maar liefst 34,3% van de inbraken rondom Kerst werd gepleegd op de Tweede Kerstdag. Vooral tijdens het kerstdiner was het raak, om precies te zijn tussen 19.00 en 00.00. Dit tijdstip is voor inbrekers het meest veilig, aangezien de kans dat jij of ik rond het avondeten nog terugkomen vrij klein is. Wat ook helpt is dat het tegen die tijd donker is en de inbrekers dus sneller ongezien hun gang kunnen gaan. Daarnaast is de sociale controle tijdens de kerstdagen een stuk minder, veel buren zijn niet thuis.

Geef inbrekers géén kans! Enkele tips:

 • sluit ramen en deuren
 • zorg voor goed hang- en sluitwerk
 • laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
 • laat in huis lampen branden
 • laat koffiekopjes of glazen op tafel staan
 • zet de radio aan
 • leg waardevolle spullen zoals tablets en laptops uit het zicht
 • laat de opladers niet in het stopcontact zitten
 • waarschuw de buren als je weggaat
 • zet pantoffels en sloffen niet in de gang maar berg ze op
 • inbrekers houden niet van buitenverlichting met sensoren

Eerste Kerstdag is dit jaar het meest favoriete bij het inbrekersgilde. U zijt een gewaarschuwd mens!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.