afbeelding versterkt internaut

23 augustus – Internationale Internaut Dag | Internationale Dag ter herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing ervan | Europese Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Stalinisme en Nazisme | World Water Week

Internationale Internaut Dag

Internaut? Ja internaut. Toen ik het woord voor het eerst zag ging er geen lampje branden, laat staan een belletje rinkelen. Toch maar even opzoeken. Wat blijkt. internaut is een samentrekking van 2 op zichzelf staande woorden (portmanteau). Namelijk internet en nauta, wat Grieks is voor reiziger. Goed, dan is dit helder maar wie is dan een internaut? De meest voorkomende definitie is: iemand (een virtuele reiziger) die zeer bedreven is in surfen op het internet en daar vaak vertoeft.

Wie lanceerde Internaut Day?

Op 23 augustus 2016 vierde de hele wereld door toedoen van Facebook de 25e verjaardag van het web. Maar klopte dit wel? Nope, 23 augustus is niet de verjaardag van internet. Waar komt de verwarring vandaan? Facebook ging de mist in. Op 23 augustus 2016 publiceerden Facebook in hun nieuwsfeed het volgende: “Het web ging vandaag 25 jaar geleden open voor de wereld. We danken Sir Tim Berners-Lee en andere internetpioniers dat zij het mogelijk maakten om heel de wereld binnen handbereik te krijgen”. Ontzettend attent van Facebook, alleen klopt het niet. Het web werd net als zo veel andere geweldige uitvindingen niet in 1 dag uitgevonden. Daar gingen wat jaren aan vooraf.

Hoe lang bestaat het internet al?

Het ARPANET is in 1969 van de grond gekomen. In 1982 werd internet zoals we het nu kennen geboren. In 1993 werd het gebruik van het internet opengesteld voor bedrijven en particulieren. Daarvoor werd het internet alleen opengesteld voor overheid en onderwijs.

World Wide Web

Toch wel leuk dat de uitvinders van het world wide web een eigen “dag van” hebben gekregen. Dat is het enige wat Tim Berners-Lee heeft overgehouden aan deze wereld veranderende uitvinding (1989) en de titel “Sir”. Maar laten we niet vergeten dan hij niet alleen het world wide web heeft uitgevonden. De Belgische informaticus Robert Cailliau, is mede uitvinder en grondlegger van het wereldwijde web. Ze hebben beiden ook de standaarden zoals HTML en HTTP ontwikkeld, de software geschreven om deze te gebruiken en ze hebben die software ook aan de wereld beschikbaar gesteld. Ere wie ere toekomt.

Waar zouden we zijn zonder Google?

Wereldwijd zijn meer dan één miljard websites actief en de meest populaire site is toch onze moderne encyclopedie Google gevolgd door Facebook en YouTube. Ik zal open kaart spelen…..ik ben helemaal weg van Google en soms vraag ik mezelf weleens het volgende af: hoe heb ik me al die jaren kunnen redden zonder Google.

Wat hebben we nog meer te vieren vandaag?

Deel dit bericht