foto ondersteunt ga toplessdag

23 augustus – Ga Toplessdag | Internaut Day | Dag ter herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing ervan | Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Stalinisme en Nazisme | Wereld Water Week

Ga Toplessdag

Net zoals de internationale Free the Nipple beweging gaat de Internationale Ga Toplessdag (Go Topless Day) campagne over gendergelijkheid. Over het recht van vrouwen om in het openbaar topless te gaan. Want het recht dat vrouwen hun boobies mogen laten zien is gebaseerd op gendergelijkheid net zoals stemrecht. Dat is ook de reden dat de Ga Toplessdag altijd wordt gehouden op de zondag die het dichtste bij Women’s Equality Day in de buurt komt. Waarom? Omdat het recht voor vrouwen om topless te gaan net zo op gendergelijkheid gebaseerd als het vrouwenkiesrecht.

Women’s Equality Day

Women’s Equality Day bestaat sinds 1971 en staat stil bij het feit dat op 26 augustus 1920 in alle Amerikaanse Staten vrouwen stemrecht kregen. De Equal Rights Party met haar suffragettes (suffrage = kiesrecht) heeft hier jarenlang strijd voor gevoerd. Nederland was ietsjes eerder met het vrouwenkiesrecht. Op 18 september 1919 tekende koningin Wilhelmina het wetsvoorstel dat vrouwen stemrecht gaf.

Gendergelijkheid in Nederland

In Nederland is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in 2019 groter geworden. Hierdoor zakt Nederland behoorlijk op de ranglijst over gendergelijkheid van het World Economic Forum (WEF). Ons vooruitstrevende land zakt van plek 27 in 2018 naar plek 38 (van de 153) in 2019. Niet iets om trots op te zijn!

Wist je dat in 2019 in Nederland een man bijna 2x zoveel verdient als een vrouw? Dat staat te lezen in het Part-time and Partly Equal rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zal het wat inzichtelijker maken: voor elke 580 euro die een vrouw verdient, verdient een man ongeveer 1000 euro. Hatsjikidee, kassa!

Internaut Day

Internaut? Ja internaut. Toen ik het woord voor het eerst zag ging er geen lampje branden, laat staan een belletje rinkelen. Toch maar even opzoeken. Wat blijkt. internaut is een samentrekking van 2 op zichzelf staande woorden (portmanteau). Namelijk internet en astronaut. Goed, dan is dit helder maar wie is dan een internaut? De meest voorkomende definitie is: iemand (een virtuele reiziger) die zeer bedreven is in surfen op het internet en daar vaak vertoeft.

Internaut Day is een jaarlijks terugkerende feestdag die altijd op 23 augustus valt. Op deze datum vieren we dat het internet toegankelijk werd voor het publiek. Dat hebben we te danken aan Tim Berners-Lee (werknemer van CERN). Hij was verantwoordelijk voor ’s werelds eerste website en server. In maart 1989 schreef hij al het concept van het World Wide Web: een informatiesysteem voor het laboratorium van CERN. Het was een concept waar hij in de jaren ’80 al volop mee bezig was.

Foutje. Bedank!

De kaarsjes van de taart zijn amper uitgeblazen of ik moet de party pooper zijn. Wat is namelijk het geval? 23 augustus is niet de verjaardag van internet. Waar komt de verwarring vandaan? Facebook ging de mist in. Op 23 augustus 2016 publiceerden Facebook in hun nieuwsfeed het volgende: “Het web ging vandaag 25 jaar geleden open voor de wereld. We danken Sir Tim Berners-Lee en andere internetpioniers dat zij het mogelijk maakten om heel de wereld binnen handbereik te krijgen“. Ontzettend attent van Facebook, alleen hadden ze de data moeten controleren. Foutje. Bedankt!

Wat vieren we nog meer vandaag?

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht