22 september – Wijngaard Open Dag | Rotterdam Pride | CML Dag | Dam tot Damloop | Dag van het Werkpaard | Haagse Internationale Open Dag | Autoloze zondag (BE) | Neushoorndag | Hobbit Dag | Rivierendag

Wijngaard Open Dag

Het eerste waar ik aan denk als ik Wijngaard Open Dag zie staan is kasteelheer Martien van “Chateau Meiland”. Zijn wijnen wijnen wijnen is al een gevleugelde uitspraak. Iemand die zo verzot is op een glas wijn mag eigenlijk niet ontbreken op de Wijngaard Open Dag.

Ben je net als Martien Meiland een echte wijnliefhebber dan zit je vandaag dus goed. Door heel Nederland openen wijnboeren de deuren van hun tuinen en wijngaarden en kun je de wijn van de wijngaard (gratis) proeven en vaak deelnemen aan allerlei activiteiten. Klik hier als je wilt weten of er bij jou in de buurt een deelnemende wijngaard is.

6e editie Rotterdam Pride

Acht dagen lang kunnen je een roze gekleurd Rotterdam verwachten. Nee nee, niet een oefening voor het songfestival (alhoewel?) maar Rotterdam viert Rotterdam Pride. Acht dagen lagen wordt de vrijheid van seksuele en culturele diversiteit uitbundig gevierd. Hoe? Op verschillende locaties worden allerlei activiteiten georganiseerd. Denk hierbij aan talkshows, debatten, kunst- en cultuurprogramma. En er zijn feestjes heel veel feestjes.
Hier vind je het overzicht van het complete programma

Voor mij is de Rotterdam Pride Walk (Parade of Love) op zaterdag 28 september het absolute hoogtepunt van deze dagen. Amsterdam heeft zijn Canal Parade en Rotterdam heeft haar Pride Walk.

Wereld CML Dag

Wat is CML? Chronisch myeloïde leukemie (CML) is een vorm van bloedkanker en ontstaat in het beenmerg. Wat gebeurt er? Door wildgroei van witte bloedcellen komen er te veel witte bloedcellen. Deze hopen zich op in het beenmerg en verstoren de aanmaak van andere bloedcellen. Hierdoor ontstaan tekorten aan rode bloedcellen en bloedplaatjes en dat veroorzaakt op hun beurt weer bloedarmoede en een verhoogde kans op bloedingen. Genezing is bij CML alleen mogelijk door middel van een stamceltransplantatie.

De datum waarop Wereld Chronische Myeloïde Leukemie Dag (CML) valt verwijst symbolisch naar de genetische afwijking die aanwezig is bij 95% van patiënten met CML. De chromosomen 9 en 22 delen namelijk een stukje van hun materiaal met elkaar en vormen zo een abnormaal hybride chromosoom. Deze genetische afwijking is de oorzaak van CML. Voor meer informatie verwijs ik je door naar CML Advocates Network.

Wat vieren we nog meer vandaag en waar kunnen we naar toe?

Deel dit bericht