22 januari – Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit

Beluister blog
Wat moet ik me hier bij voorstellen? Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit?
Ruimtelijke Kwaliteit wil zeggen of een (openbare ) ruimte goed te gebruiken is. Of het er prettig verblijven is en of dat ook zo blijft. Voorbeelden van ruimtelijke kwaliteiten zijn het aanleggen of verbeteren van groenvoorzieningen, recreatievoorzieningen, het opknappen van cultureel erfgoed zoals bijvoorbeeld de Waddenzee, het verbeteren van de openbare ruimte, denk hierbij aan bijvoorbeeld een bibliotheek en zo zijn er meer voorbeelden te bedenken die onder de noemer ruimtelijk kwaliteit vallen.

Wat is het belang van ruimtelijke kwaliteit?

Het verbeteren of het goed in stand houden van de ruimtelijke kwaliteit voorkomt achteruitgang maar ook leegstand en criminaliteit in wijken en steden en heeft dus direct invloed op de leefbaarheid in diezelfde wijken en steden. Het kan invloed hebben voor mensen die daar al wonen of daardoor daar juist willen gaan wonen. Stel je voor, een verlaten industrieterrein wordt opgeknapt, er komen restaurantjes, ateliers of winkels, dan hebben de mensen die in de directe omgeving wonen daar voordeel van maar het kan ook nieuwe mensen aantrekken. Het zorgt dan eveneens voor meer werkgelegenheid en dat heeft dan direct weer invloed op het welvaarts-niveau.

Wie is verantwoordelijk voor de ruimtelijke kwaliteit?
We hebben allemaal baat bij een ruimtelijk kwaliteit die op orde is.Het is daarom niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid of gemeente. De verantwoording ligt ook bij ons, de burgers, omdat we er allemaal voordeel van hebben als de directe leefomgeving er goed en netjes uit ziet. Zonder inspanning van ons allemaal wordt de ruimtelijk kwaliteit er niet beter op. Om een heel simpel voorbeeld te nemen, zwerfafval. Je kunt dat op 2 manieren verminderen:

1) gooi zelf alles netjes in een prullenbak of bij gebrek aan een prullenbak, goooi het thuis in de vuilnisbak.
2) kom in actie op zaterdag 28 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag,  en ga samen met je buren de buurt of straat schoon te maken.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.