afbeelding versterkt niet-appen-en-rijden-dag

22 december – Internationale niet-appen-en-rijden-dag | De donkere dagen voor Kerst

Internationale niet-appen-en-rijden-dag

Het Canadese outdoorkleding- en fietsbedrijf Garneau lanceerde in 2018 voor de eerste keer de niet-appen-en-rijden-dag (Don’t Text and Drive Day). Aanleiding was de dood van de 23-jarige Australische wielrenner Jason Lowndes, die onderdeel was van de Garneau Factory Racing wielerploeg. Hij werd op 22 december 2017 aangereden door een automobilist die tijdens het rijden aan het appen was. De Internationale niet-appen-en-rijden-dag is dan ook speciaal ter nagedachtenis aan alle fietsers die hun leven hebben verloren doordat automobilisten tijdens het rijden werden afgeleid door het appen. Het heeft tot doel automobilisten bewust te maken dat én autorijden én appen niet kan. Dit om toekomstige tragedies te voorkomen.

Is MONO een afgeleide van de niet-appen-en-rijden-dag?

Nee, MONO werd zelfs al eerder gelanceerd dan de internationale niet-appen-en-rijden-dag. Echter de Don’t Text and Drive Day is wel uniek maar een Don’t Text and Drive campagne niet. In diverse landen zijn al sinds de opkomst van de mobiele telefoons campagnes opgestart om het gebruik in de auto te beperken. In Nederland werd in september 2018 de campagne Rij zonder afleiding, rij MONO gelanceerd. Een minimaal 10 jaar durende campagne bestemd voor alle verkeersdeelnemers gericht op het niet gebruiken van de mobiele telefoon in het verkeer.

De donkere dagen voor Kerst

De donkere dagen voor Kerst, zo worden de laatste paar weken van december ook wel genoemd. Voor sommige onder ons zijn deze dagen écht donker: a) omdat de tijd van verplicht met elkaar het kerstfeest vieren er weer aankomt, b) donker omdat je vrij recentelijk een dierbare hebt verloren, c) donker omdat je afglijdt in een poel van innerlijke duisternis, gevoelens van eenzaamheid, somberheid en depressie. Juist doordat we van alles móeten en niet kunnen of willen worden deze gevoelens in de laatste weken van december versterkt.

Maak depressie bespreekbaar!

Wanneer je (bijna) dagelijks, gedurende tenminste twee weken, van vijf of meer van onderstaande symptomen* last hebt dan heb je een depressie:

  • een sombere stemming
  • duidelijk verminderde interesse of plezier in (bijna) alle activiteiten
  • een verminderde eetlust en gewichtsverlies, of juist een toegenomen eetlust met gewichtstoename
  • slapeloosheid, slecht slapen of juist te veel slapen
  • geagiteerd en rusteloos zijn of juist geremd
  • vermoeidheid en verlies aan energie
  • gevoelens van waardeloosheid of overmatige schuldgevoelens
  • moeite hebben met concentreren, nadenken en beslissingen nemen
  • terugkerende gedachten aan de dood of zelfdoding
*(bron: omgaanmetdepressie.nl)

Wat belangrijk is dat je weet dat jij je niet hoeft te schamen voor depressieve gevoelens. Erken deze gevoelens en veeg ze niet onder het tapijt want depressie is een ziekte, een ziekte die iedereen kan overkomen! En een ziekte die te behandelen is.

Deel dit bericht